Hitta ditt järnvägsjobb!

Vad vill du jobba med? I järnvägsbranschen hittar du mängder av spännande jobb och utmaningar som leder raka spåret mot framtiden. Det finns något för alla!

Järnvägsbranschen erbjuder en otrolig bredd av arbetsuppgifter: alltifrån att planera, utveckla, konstruera, bygga och underhålla själva järnvägen med broar och tunnlar, till att köra tåg, övervaka trafiken, bygga lok, laga lok, förvalta byggnader med mera. Listan är lång - du väljer!

Möjlighet till utveckling och bra lön

Järnvägsbranschen satsar mot framtiden och vi behöver medarbetare som vill vara med på den resan. Långsiktiga investeringar gör det möjligt för våra medarbetare att ständigt utvecklas samtidigt som tryggheten för jobb finns. Det är ingen slump att många trivs och vill stanna länge. Eftersom det finns så många olika yrken med varierande kompetensnivå inom järnvägsbranschen varierar även lönerna. Men lönenivåerna är generellt bra och möjligheterna till att klättra är goda, det är upp till dig. 

Vilken utbildning ska jag välja för att jobba inom järnvägsbranschen?

Det finns många yrkesroller och olika utbildningsvägar in i järnvägsbranschen. Du behöver minst gymnasie- eller komvuxutbildning, men du kan även studera vidare på yrkeshögskola, universitet eller högskola beroende på vilket jobb du siktar mot. Lämpliga gymnasieutbildningar för vidare studier på högskola och eller universitet är naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. Här nedanför har vi sorterat in olika yrken efter utbildningstyp.


Mathias Jevås


Hur är det att jobba inom järnvägsbranschen?

Möt vår ambassadör Mathias Jevås som jobbar som arbetsledare inom järnvägsbranschen!

 Till intervjun


Ingenjörsyrken inom järnvägsbranschen

Vill du jobba som ingenjör inom järnvägsbranschen? Då kan du gå en universitets- eller högskoleutbildning! Beroende på vilken utbildning du väljer kan du jobba inom olika områden. Vi går igenom några exempel på ingenjörsyrken inom järnväg och vilka utbildningar inom universitet eller högskola som finns. 

Ingenjörer inom järnvägsbranschen

Som ingenjör i järnvägsbranschen kan du vara med och utveckla framtidens transportsystem och bidra till en grönare, smidigare och säkrare samhällsutveckling. Du kan jobba med bland annat projektering, projektledning eller planering för utbyggnaden av Sveriges infrastruktur. Du kan jobba med material, logistik eller helhetslösningar för järnvägens komplexa system, konstruera och bygga prototyper eller programvara, utvärdera processer och undersöka/utveckla fordon.

Inom järnvägsbranschen behövs det ingenjörer inom till exempel samhällsbyggnad, järnväg, elkraft, fordon, konstruktion, design, utveckling, miljö, produktion, maskinteknik och datateknik.

Det finns ingenjörsutbildningar på olika nivåer, från ett fjärde år på Tekniskt gymnasium till längre utbildningar på universitet och högskola. Beroende på vilken utbildning du väljer kan du jobba inom olika områden.

Vissa yrken kräver att du har en vissa examen, Högskoleingenjörer och civilingenjörer har gått en längre och mer teoretisk utbildning. Som högskoleingenjör läser du 180 hp (tre år) och jobbar främst med att utveckla och förbättra teknik som redan finns, medan en civilingenjör läser 300 hp (fem år) och arbetar mestadels med planering och utveckling av framtidens teknik. Ingenjörer som gått en yrkeshögskoleutbildning på två år har en mer praktisk och kortare utbildning, ofta inom ett specifikt område. En gymnasieingenjör har läst fjärde året på Teknikprogrammet T4 (1 år), har därmed den kortaste ingenjörsutbildningen.

Exempel på ingenjörsutbildningar med inriktning inom järnväg:

Yrken för dig som vill jobba inom järnväg direkt efter gymnasiet

Har du en gymnasieexamen och vill börja jobba inom järnvägsbranschen? Då finns det många yrken som kan passa dig!  Behöver du läsa upp dina betyg finns det komvuxutbildningar som inriktar sig på järnväg. Det finns också arbetsgivare som erbjuder egna utbildningar. Läs mer genom att klicka dig vidare nedan.

Yrken för dig som vill gå en YH-utbildning

Vill du gå en YH-utbildning som leder till ett yrke inom järnväg? Då kan någon av yrkena nedan passa dig! Läs mer om varje yrke och vilken YH-utbildning du behöver gå för att utbilda dig till yrket. Det finns korta YH-utbildningar samt längre YH-utbildningar på två år. 


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Annonser