Visa studentum.se som: Mobil

Betyg & behörighet

Har du frågor som rör betyg och behörighet för eftergymnasiala studier? Här har vi samlat allt du behöver veta om högskolebehörighet, hur du räknar ut dina meritpoäng och vad du kan göra om dina betyg inte räcker riktigt hela vägen till drömutbildningen. 


Allt om högskolebehörighet

Vill du börja plugga? Här får du reda på vad som gäller för att kunna bli antagen till en universitets- eller högskoleutbildning. Vad innebär grundläggande behörighet och hur fungerar urvalet? Vi svarar på alla frågor du kan tänkas ha inför antagningen!

Läs mer om högskolebehörighet


Områdesbehörighet för universitet och högskola

Varje utbildningsområde har en eller flera områdesbehörigheter som anger vilka kurser du måste ha för att kunna söka en utbildning. Här har vi samlat alla utbildningsområden och tillhörande områdesbehörigheter. 

Läs mer om områdesbehörighet


Räkna ut dina meritpoäng

Meritpoäng är poäng som läggs till ditt betygssnitt. Vill du få full koll på dina meritpoäng? Hur mycket meritpoäng du får är olika för olika utbildningar. Här finns all information du behöver om hur du räknar ut dina meritpoäng och vad som gäller beroende på när du gick ut gymnasiet.

Jag vill räkna ut mina meritpoäng


Behörighet till yrkeshögskolan

Är du intresserad av att börja plugga en YH-utbildning? Här kan du läsa mer om vilken typ av behörighet som du behöver för att kunna ansöka. Läs mer om vad grundläggande behörighet, särskilda förkunskaper och reell kompetens innebär.

Jag vill veta mer om YH-behörighet


När betygen inte räcker till

Vad händer om det visar sig att dina gymnasiebetyg inte riktigt räcker till för den utbildning du sökt? Det korta svaret är: det löser sig! Lyckligtvis finns det alternativa vägar att ta, och här har vi samlat information om några av de metoder du kan använda för att komma runt problemet.

Läs mer om när betygen inte räcker

Senast uppdaterad: 18 mar 2022