Intervju med Mathias Jevås - Arbetsledare inom järnvägen

Mathias Jevås - Arbetsledare inom järnvägen

"Framtiden ser ljus ut för Sveriges järnväg"

Möt Mathias Jevås! Han arbetar som arbetsledare på Infranord i Göteborg. Mathias berättar om hur viktig järnvägen är för vår miljö och menar att järnvägen är framtiden. 

Hur ser en typisk dag ut?

Börjar dagen med en avstämning med mina tekniker om vad som ska göras under dagen. För att ge de bästa förutsättningarna till teknikerna så stämmer jag av om teknikerna behöver något material eller annat som underlättar kommande arbeten.

Längre fram på dagen så är det administrativa uppgifter som väntar. Jag attesterar teknikernas tider mot våra projekt och är i kontakt med våra beställare om de har några frågor. 

Under dagen är det troligtvis något möte där vi går igenom de projekten som vi arbetar med, dels hur långt framme vi ligger samt även hur framtida planeringen ser ut.

Varför valde du järnvägen?

Järnvägen är en intressant bransch då den i Göteborgsregionen där jag bor håller på med mycket arbeten. Jag tycker att järnvägen är framtiden då det är ett väldigt bra alternativ för vår miljö. Jag gillar även att variationen i arbetet är stor. 

Hur har din resa inom ditt järnvägsjobb varit?

Jag har arbetat med järnvägsrelaterade arbetsuppgifter sen 2001 då jag började som tågtekniker. Jag arbetade med underhåll av x2000 tågen fram tills 2015. Sen gick resan vidare till Göteborgs spårvägar där jag blev produktionschef. Jag ansvarade för underhållet av spårvagnar och att vi levererade rätt antal vagnar i trafik. År 2018 så dök möjlighet upp att få bli arbetsledare på Infranord så jag sökte och fick jobbet.

Vad är det bästa med jobbet?

Den stora variationen på arbetsuppgifterna. Och kollegorna. Jag arbetar tillsammans med väldigt många trevliga och hjälpsamma kollegor.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att jobba inom järnvägen?

Det finns väldigt stora möjligheter inom yrket. Det går att specialisera sig samt även att utvecklas och klättra inom de olika organisationerna som finns inom järnvägen. Det är också varierande arbetsuppgifter. Framtiden ser ljus ut för Sveriges järnväg då det är många stora projekt igång samt att det satsas mycket inom järnvägen.

Hitta universitets- eller högskoleutbildningar här


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb


Annonser