Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Fråga vår studievägledare

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna


02 feb 2023
Frågor om utbildning
Hej.

Jag är lite sugen på att söka utbildningen "Nätverkstekniker"
Men jag har några frågor.

1. Är det helt på distans? Eller är det fysiska träffar också?
2. Finns det möjlighet att läsa utbildningen i 50% studietakt? Tänker att det kanske är möjligt med tanke på att det är på distans?
3. Ingår det praktik i utbildningen?

Jag är nämligen ensam med 3 barn så jag är inte flyttbar, dessutom jobbar jag samtidigt så kommer ej att ha ekonomisk möjlighet att göra eventuell praktik.

MVH

Svar:

Hej,

Studentum.se driver inte några egna utbildningar men när du hittat en utbildning kan du enkelt komma i kontakt med skolan och ställa frågor genom att lämna en intresseanmälan. Skolan kan hjälpa dig svara på dina frågor kring deras utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

02 feb 2023
Frågor om utbildning
Hej!

jag har två frågor om kandidatexamen och behörighet till KPU. Jag har en kandidatexamen från ett kultur/samhälls-program. Har även läst avancerade kurser i antropologi. Sökte förra året till KPU inrikting sociologi och blev behörig (drog tillbaka ansökan av andra anledningar), så jag "vet" att jag skulle kunna söka dit igen. Är dock sugen på att fortsätta mina studier och är intresserad av att läsa historiekurser på deltid på distans. Fråga 1 är då, tror ni att det skulle vara möjligt för mig att bygga på med 90 hp i historia, och sedan ta ut en ny kandidatexamen i historia, med hjälp av min existerande examen, nu med historia som huvudämne? Och fråga 2, skulle en eventuell kandidatexamen i historia byggd på detta sätt göra mig behörig till att läsa KPU i historia? Eller måste jag ha mer historia som huvudämne för att bli behörig till det?

Svar:

Hej,

Du behöver ta dina frågor med institutionen där du vill studera. Jag kan tyvärr inte svara på dem.

Lycka till!/Petra,SYV

02 feb 2023
Hur funkar utökade kurser?
Hej jag läser teknikvetenskapslinjen med inriktningen bioteknik, men det är så att jag har även valt till de kurserna som naturare läser, för att få naturbehörigheten. Jag läser nu 2900 poäng, och därmed har jag 4 kurser som utökade. Det är matte 5, engelska 7, biologi 2 och teknikspecialisiering. Jag undrar nu om jag söker till exempelvis civilingenjör utbildning inom industriellekonomi, men som varken kräver matte 5 eller engelska 5 för behörighet, kommer betyget för eng 7 o ma 5 att räknas med i jämförelsetalet. Jag vet att de kommer ge mig 2 merit poäng om jag åtminstonde får godkänt. Men spelar betyget också roll. För min syv sa till mig att dessa ämnens betyg räknas INTE med i jämförelsetalet eftersom de läses som utökade och behövs inte för behörigheten. Så jag undrar spelar det någon roll för mig om jag får A eller E i dessa två ämnen?
MVH

Svar:

Hej,

Om kurserna behövs för den extra meritpoängen så räknas de med i jämförelsetalet så det spelar roll vilket betyg du får.

Lycka till!/Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in