Visa studentum.se som: Mobil

Fråga vår studievägledare

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna


27 sep 2022
Hur blir jag arkivarie?
Hej! Jag är utbildad förskollärare (Förskollärarprogrammet 210hp) men önskar nu studera till arkivarie, något inom informationsvetenskap, museum, kulturarv eller liknande.

Sökt några kurser på antagning.se men vill veta exakt hur många poäng och inom vilka ämnen.

Mvh

Svar:

Hej,

Arkivvetenskap är bra att läsa om man vill bli arkivarie. Det finns grundkurser och påbyggnadskurser/masterprogram inom ämnet beroende på vilket lärosäte det handlar om. Man kan läsa fristående kurser i arkivvetenskap och ha det som huvudämne i en kandidatexamen.

En  annan väg kan vara att läsa t ex till en kandidatexamen i ett annat ämne och komplettera det med arkivvetenskap på avancerad nivå till kanske en magister eller master. På många håll är det den nivån som kurser inom arkivvetenskap finns på, vilket kräver tidigare studier inom humanistiska eller samhällsvetenskapliga ämnen. 

Lycka till! /Petra,SYV

26 sep 2022
Hur funkar betygen på Komvux?
Hej! Jag har läst utökat program på gymnasiet med en examen på 2800p och sedan läst 400p på komvux för att få behörighet till arkitektur programmet.

Hur går jag tillväga för att lägga in de enskilda betygen från komvux och sedan byta ut och ta bort så jag får slutbetyg på 2400p? Detta för att jag behöver kunna få så hög merit som möjligt.

Svar:

Hej,

Man kan tyvärr inte ta bort eller byta ut kurser från gymnasiebetyget. Däremot kan du göra en prövning för att höja ditt betyg. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet.

Lycka till framöver! / Petra, SYV

25 sep 2022
Måste man göra högskoleprovet?
hej
Nu går jag i gymnasiet, och jag undrar gällande universitetet.
Jag vill ta paus efter gymnasiet, kanske ett år.
Behöver jag göra högskoleprovet för senare söka till universitetet?

Svar:

Hej,

Man kan söka till universitetet när i livet man vill utan att behöva göra högskoleprovet. Högskoleprovet är bara en extra väg in till högskolan. En stor del av platserna på högskolan är vigda åt studenter med resultat från högskoleprovet, som då hamnar i en egen urvalsgrupp. Söker du till högskolan med gymnasiebetyg kompletterat med högskoleprov så har du alltså chans till en plats genom två urvalsgrupper.

Lycka till! /Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in