Visa studentum.se som: Mobil

Fråga vår studievägledare

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna


23 maj 2022
Kan jag studera genom Arbetsförmedlingen?
Hej, jag är intresserad att börja studera för vårdbiträde, jag har goda kunskaper i svenska och om medicin för att jag pluggade för undersköterska ca sju månader och klar med sfi betyg D. får ja göra betyg, examen och prövnig att höja betyg för undersköterska. Jag är inskriven på Arbetsförmedlingen och har jobb- och utvecklingsgarantin, Undrar jag öm får jag studiestöd från Af till exempel det mest nödvändiga ekonomiska stödet för utbildning

Svar:

Hej,

Du behöver ta upp dina fråga med din kontakt på Arbetsförmedlingen. De kan hjälpa dig att utreda om du kan gå utbildningen genom dem.

Lycka till! /Petra,SYV

23 maj 2022
Frågor om utbildning
Hej

Behöver kontakta en SYV kring yrkeslärareprogrammet mer inriktning till barnskötare utbildning.

Med vänlig hälsning

Svar:

Hej,

Kontakta gärna en skola som har utbildningen du vill gå så får du bäst hjälp kring det.

Lycka till! /Petra,SYV


22 maj 2022
Vilken utbildning ska jag gå?
Hej!


Ni har utbildning i Stockholms men den staden blev jag utbränd i så jag kommer aldrig kunna bo i Stockholm igen tyvärr.
Så ni hade en i Falun såg jag det är ju en mindre stad som inte är så stressig.
Såg att det även fanns i Norge i några städer.
Jag är en kreativ person.
Läste att frisöryrket är det fjärde minst stressiga jobb att ha och jag kommer inte kunna ha egen frisörsalong för det hade min mamma och hon sa att det var väldigt jobbigt att ha egen firma.
Jag är intresserad av styling av kläder alltid haft de som intresse så är jag högkänslig empatisk person då bör frisöryrket passa mig?
Har hittat lite på era utbildningar ni har men jag ändå lite osäker.
För jag orkar inte gå en utbildning som jag inte ens ska jobba med sen.
För det gick ju dåligt med sjuksköterske utbildningen.

Med vänlig hälsning

Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill börja studera igen! 

Studentum.se driver inte några egna utbildningar men när du hittat en utbildning kan du enkelt komma i kontakt med skolan och ställa frågor genom att lämna en intresseanmälan. Skolan kan hjälpa dig svara på dina frågor kring deras utbildning.

Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en så det är bra att du tar din tid och funderar på vad du vill göra. Sätt dig in så mycket du bara kan i de utbildningar och yrken du är intresserad av. Du kan till exempel ta kontakt med utbildningsanordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut som du tagit ansvar för själv och det kan hjälpa dig inför framtida viktiga beslut. 

Lycka till! /Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in