Vanliga frågor om utbildning

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök bland besvarade frågor

Senaste frågorna

Hur söker jag utbildningen?
Jag vill veta lite mer om bibliotekarieutbildning distans i Borås 120 poäng. Jag ser att det är startdatum i vår men hittar ingen länk eller information om hur jag ansöker.
Svar:

Hej,

Studentum.se har inte några egna utbildningar. Här kan du läsa om hur man ansöker en utbildning: https://www.studentum.se/om-utbildning/antagning-ansokan/sa-ansoker-du-till-en-utbildning-21821. Hör av dig till skolan du vill söka till så hjälper de dig.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag läsa på Komvux?
Hej,

Jag är bosatt i Norge men jag behöver uppdatera min svenska från gymnasietiden.
Har jag möjlighet att läsa svenska2 när jag bosatt i Norge?

Mv
Svar:

Hej,

Ja, det kan du göra. Kontakta Komvux där du vill läsa kursen.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur kan jag jobba med bilutveckling?
Hej,
Jag går sista året gymnasiet-fordon.
Jag vill jobba I framtiden med moderna bilar ,el ,hybrid.
Kunna lösa alla problem .
Vill plugga högre en bara teknik, men vill kunna allt.
Tack så jättemycket.
Svar:

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av det! 

Du kan studera en utbildning inom fordonsteknik på högskola och universitet, Yrkeshögskola eller på komvux. Om du läser en Yh-utbildning är den ofta mer praktisk inriktad än en universitets- eller högskoleutbildning.

På universitet och högskola är utbildningarna inom fordonsteknik specialiserade och ges på avancerad nivå. Exempel är specialisering inom maskinteknik (civilingenjörsutbildningar) eller inom flygmaskinteknik. 

Exempel på Yh-utbildningar inom fordonsteknik är:

  • Servicetekniker
  • Tågtekniker
  • Fordonstekniker

Läs på lite om de olika alternativen. Är det just högskola du är intresserad av så kan du titta på dessa utbildningar: https://www.studentum.se/utbildning/universitets-hogskoleutbildning-fordonsteknik/a6-c3711.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag lärare?
Hej! Jag försöker söka till universitet men jag har för mig att jag inte har en grundbehörighet från gymnasiet, har precis avslutat en Yrkeshögskola utbildning, men vill söka vidare till Universitet kan ni hjälpa mig med vad jag behöver för att komma in på universitet, Exempel av kurs som jag söker till är Grundskolelärare
Svar:

Hej,

Du kan kontakta Komvux i din kommun så att de hjälper dig att se över dina gamla betyg och göra en studieplan för hur du ska få din examen + behörighet för det du vill studera sedan. 

De olika typerna av lärarutbildningar har olika behörighetskrav så det är bäst att man kollar på högskolornas hemsidor vad som krävs.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag sjuksköterska?
Hej, jag vill plugga till sjuksköterska och saknar behörighet i naturkunskap 2 och matte 2, har gjort prövningar men misslyckades. Vill gärna hinna plugga i ssk utbildning i vårterminen så hur kan jag göra för att hinna läsa dessa två ämnen och samtidigt hinna ansöka till vårterminen.
Svar:

Hej,

Ta kontakt med Komvux i din kommun och kolla vilka kursdatum som finns för det du behöver läsa. Tyvärr kan du inte göra något om du inte hinner göra prövning eller gå en kurs men fortsätt då kämpa och sök till nästa gång.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur får jag klart gymnasiet?
Hej, jag fick många F i 3an och fick inte heller min examen, vad kan jag göra nu? Jag vill gärna plugga upp mina betyg få min examen och börja universitet.
Svar:

Hej,

Du kan kontakta Komvux i din kommun så att de hjälper dig att se över dina gamla betyg och göra en studieplan för hur du ska få din examen + behörighet för det du vill studera sedan. Du kan inte komma in till högskolan utan slutbetyg så du måste följa komvux studieplan som de tagit farm särskilt för detta mål. Så prata med dem om dina planer snarast.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur söker jag utbildningen?
Hej
Jag är intresserad av utbildning till stressterapeut, samt kostrådgivare via Sverigehälsan till våren. Den som är CSN berättigad. Hur ansöker jag?
Svar:

Hej,

Studentum.se har inte några egna utbildningar. Här kan du läsa om hur man ansöker en utbildning: https://www.studentum.se/om-utbildning/antagning-ansokan/sa-ansoker-du-till-en-utbildning-21821.Hör av dig till skolan du vill söka till så hjälper de dig.

Lycka till! /Petra,SYV

Frågor om utbildning
Hej!

Ska söka in på socionomprogrammet och undrar era läsårstider då jag skall söka omställningsstöd hos CSN. Jag undrar över våren 2024, hösten 2024 och våren 2025 ev hösten 2025.

Mvh
Svar:

Hej,

Studentum.se driver inte några egna utbildningar men när du hittat en utbildning kan du enkelt komma i kontakt med skolan och ställa frågor genom att lämna en intresseanmälan. Skolan kan hjälpa dig svara på dina frågor kring deras utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag kriminolog genom fristående kurser?
Hej!
Jag vill bygga min egen examen i kriminologi och bli kriminolog. Har hittils läst kriminologi I - 30 hp och ska fortsätta med Kriminologi II och Kriminologi III. Men dem tre sammanlagt ger mig endast 90 hp.
Kan jag kanske eventuellt läsa fristående kurser i sociologi efter dem och när jag kommit upp i 180 hp då kunna ta ut en kandidatexamen i kriminologi eller finns det andra kurser som funkar bättre att läsa för att uppnå en kandidat i kriminologi?
Svar:

Hej,

Vad roligt att du vill bli kriminolog! Oavsett om du läser genom fristående kurser eller program läser du samma kurser och det fram till samma examen, en kandidatexamen med kriminologi som huvudområde. Så du kan söka till fristående kurser istället för programmet. 

Du kan titta på vilka kurser som ingår i Kriminologprogrammet för att se vilka kurser du ska söka och du kan även hitta den informationen på högskolornas egna hemsidor. Har du fler funderingar så kan du ta kontakt med den institution där du vill studera.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag läkare?
Hej!
Jag är en kille som studerar första terminen i USA, har nu bestämmt mig för att jag skulle vilja komma hem till Sverige och plugga till läkare. Men jag vet inte hur jag ska ta mig till. Gick ut med ungefär 17.5 i merit ur gymnasiet och pluggade ekonomi. Jag undrar vad det är snabbaste sättet att bli behörig till läkarlinjen är för mig. Vad måste jag plugga upp? Ska jag göra högskoleprovet? Hur lång tid kommer det ta att bara plugga upp alla ämnen för att bli behörig till läkarlinjen?


Mvh
Svar:

Hej,

Behörigheten till Läkarprogrammet är grundläggande behörighet+ fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Men man kan läsa dessa kurser på Komvux/vuxenutbildningen eller på ett naturvetenskapligt basår efter att man gått ut gymnasiet. Man kan då räkna med ca 1 år.

Det du ska göra för att höja betygen är att skriva prövningar i de kurser du redan har. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg. Du kan också göra högskoleprovet och komma in genom det.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-10 av 2714 frågor
1
2
3
4
...
272

Annonser