Visa studentum.se som: Mobil

Fråga vår studievägledare

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågorSenaste frågorna


02 aug 2022
Hur blir jag psykolog?
Hej jag är väldigt intresserad av att studera i Italien på i Milano för att få en fullständig utbildning inom kandidatprogram i Psykologi, jag vill bli Psykolog. Jag undrar vilka förkunskaper man behöver inför utbildning, behöver jag läsa upp min matematik i Sverige innan jag ansöker om att få studera i Italien, jag ska läsa upp Matematik 1b tänkte jag.

Mvh

Svar:

Hej,

För att bli psykolog måste du läsa psykologprogrammet. Så ett kandidatprogram i psykologi är då inte aktuellt. Så titta istället på Psykologprogram som leder till en yrkesexamen som psykolog. 

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 är behörighetskraven för psykologprogrammet i Sverige. Om du vill läsa i ett annat land behöver du kolla behörighetskraven med den skola där du vill studera. Är utbildningen från ett EU-land, omfattar minst fem år och innehållet liknar den svenska är det lättare att få svensk legitimation.

Lycka till! /Petra,SYV

11 jul 2022
Kan man byta universitet?
Hei!
Är det möjligt för en elev som har pluggat två år civilingenjör ( Industrial
engineering) i Turkiet att fortsätta plugga i Sverige utan att behöva gå om
de två åren igen?, med tanke på att eleven ar en svensk medborgare och
hor tagit studenten här i Sverige. Kommer eleven dessutom behova söka
in med sin gymnasiebetyg igen eller kommer universiteten bara jämföra
kurserna som eleven hor läst med kurserna som universitetet i Sverige
har?? Spelar det nån roll om landet är med i EU eller inte?

Svar:

Hej,

Även om man studerat i Sverige så är det bara i vissa fall det går att byta universitet eller högskola. Det brukar gå bra att byta om det program eller den kurs du läser har likadant upplägg som det program eller den kurs du vill byta till, under förutsättning att det finns lediga platser på utbildningen du vill byta till. Ta kontakt med skolan där du vill studera för att se hur möjligheterna ser ut för dig. 

Lycka till! /Petra,SYV

08 jul 2022
Hur höjer jag gymnasiebetygen?
Hej! Vart kan jag vända mig om jag har en fullständig examen med redan minst godkända betyg från samhällsvetenskapliga programmet men vill höja min merit? Har läst att man kan göra merithöjning och utbyteskompletering. Vill väldigt gärna komma in på ett program på uni men behöver höja några poäng. Vart kan jag vända mig för att göra detta?

Svar:

Hej,

Det man kan göra för att höja betygen efteråt är att göra prövningar på Komvux i de kurser man behöver höja. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg.

Det andra alternativet är att komma in genom högskoleprovet. Det bästa är såklart om du både skriver högskoleprovet och gör prövningar på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in