Så blir du tågvärd

Hur blir du tågvärd?

Tågvärd passar dig som vill jobba med kundservice och ha ett omväxlande arbete. Som person bör du vara ansvarsfull, socialt lyhörd och självständig. 

För dig som vill bli tågvärd har möjlighet att bli det om du har en gymnasieexamen. Det är fördelaktigt om du har gått ett gymnasieprogram inom försäljning och service då det har gett dig kunskaper inom serviceyrket. Fordons- och transportprogrammet kan också ha gett dig inblick i arbetet som tågvärd.  

För att bli tågvärd behöver du bli anställd på ett företag som utbildar dig internt under några veckor.  


Susanne Tågvärd


Hur är det att jobba som tågvärd?

Möt vår ambassadör Susanne von Wachenfeldt, tågvärd med säkerhetsansvar Transdev Uppland/Upptåget.

 Till intervjun


Vad gör en tågvärd?

Som tågvärd hanterar du alla resenärer som åker med tåget och du har som huvuduppgift att kontrollera biljetter. Du ser till att kunderna är nöjda på resan, att de sitter där de ska, hjälper dem om det är något problem och kommunicerar ut viktiga budskap. Tågvärdar hanterar även försäljningen av mat och dryck ombord på tåget, informerar om anslutningar mot andra resmål samt ser till att det finns ersättningstrafik om det uppstår problem eller förseningar.

Som serviceledare (kan även kallas för ombordschef eller särskild ombordsansvarig) ansvarar du för säkerheten ombord på tåget tillsammans med lokföraren. Du ansvarar för att ge klartecken när dörrarna ska stängas och tåget kan åka vidare till nästa destination. 

Framtidsutsikter för tågvärd

Enligt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos så finns det i dagsläget små till medelstora möjligheter till arbete som tågvärd både i nuläget och i framtiden. 

Källa: Arbetsförmedlingen, järnvägsjobb.se


Förmågor & kompetenser som är bra att ha för en tågvärd

😄 Serviceinriktad

Det är A och O att kunna bemöta kunder på ett bra sätt när man arbetar med ett serviceyrke. Därför är det viktigt att vara serviceinriktad och hjälpsam i arbetet som tågvärd. 

⏱️ Stresstålighet

Ibland kan det uppstå stressiga situationer i arbetet som tågvärd och det är därför viktigt att kunna behålla lugnet.

📢 Initiativförmåga

Att hantera förseningar och missade anslutningar för resenärer är en del av arbetet som tågvärd, därför är det viktigt att du är lösningsorienterad och vågar ta initiativ.

🤝 Kommunikativ förmåga

En stor del av arbetet handlar om att kommunicera med resenärer, det är därför viktigt att du kan diskutera på ett lungt, tydligt och bra sätt samt har god konflikthanteringsförmåga. 


Lönestatistik för tågvärdar och ombordansvariga m.fl

32 300 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök.


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranchen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Senast uppdaterad: 07 mar 2023

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in