Platschef

Vill du jobba inom byggbranschen? Som platschef leder du projektteamet och arbetet. Läs mer om vilka arbetsuppgifter en platschef har och vilken lön du kan förvänta dig!

Platschef

En platschef har högst ansvar ute på byggarbetsplatsen och ett omväxlande jobb. Det kräver ett bra ledarskap och en mycket god samarbetsförmåga. Platschefen bygger projektteamet av arbetsledare, yrkesarbetare och andra kompetenser såsom entreprenadingenjörer, inköpare och underentreprenörer. Du är också ansvarig för utveckling av din personal.

Vilka arbetsuppgifter har en platschef?

Arbetsuppgifterna kan se olika ut beroende på projekt och i vilket skede det befinner sig i. Ofta är du specialiserad inom ett affärsområde, exempelvis husbyggnation, infrastruktur eller industri. Det finns stora möjligheter att utvecklas inom rollen som platschef. Platschefen ska även stoppa aktivitet vid oacceptabel miljöpåverkan och det ingår att kunna bedöma var gränsen går mellan acceptabel och oacceptabel miljöpåverkan.

Platschef - hitta din utbildning här!

Möt Emma Meiton

Emma är 27 år och jobbar som platschef, just nu på två tunnelprojekt för Förbifart Stockholm. Tidigare har hon både jobbat som bergsprängare och i gruva. Hon berättar hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch!

Läs hela intervjun här

Måns

Möt Måns Härstedt

Måns är utbildad civilingenjör och har vidareutbildat sig genom Traineeprogram på NCC. Idag jobbar han som platschef och ansvarar för flera arbetsområden som ekonomi, kvalitet och projektledning. Läs mer om Måns utbildningsval och hur hans yrke ser ut!

» Läs hela intervjun


Förmågor & kompetenser som är bra att ha

🔝 Ledarskapsförmåga

En platschef bygger och ansvarar för hela projektteamet och behöver kunskaper inom ledarskap för att leda arbetet på ett bra sätt samt ansvara för personalens utveckling.

📢 Kommunikativ förmåga

I platschefens roll är viktigt att kunna ge tydlig information till kollegor och medarbeterare under arbetets gång.

💡 Problemlösningsförmåga

Vid planering och byggnation kan problem uppstå och platschefen måste jobba för att lösa dem så att arbetet kan fortsätta.

📋 Organisationsförmåga

En platschef behöver kunna planera och leda arbetet på ett effektivt sätt.


Lönestatistik för platschefer

42 000 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2019


Utbildningar som passar för yrket:


Byggföretagen

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende. Läs mer på hemsidan här.


 Tillbaka till Byggföretagen


Annonser