Visa studentum.se som: Mobil

Antagning & ansökan

Ska du ansöka till en utbildning? På den här sidan har vi samlat artiklar och guider som hjälper dig på vägen från ansökan till att du har blivit antagen till en utbildning. Läs bland annat vår stora ansökningsguide som går igenom steg för steg hur du ansöker till olika utbildningar!


guide: så ansöker du till en utbildning

Guide: Så ansöker du

Var och hur ansöker du till en YH-utbildnig, komuxutbildning, folkhögskoleutbildning, yrkesutbildning eller universitets- och högskleutbildning? Det finns många olika typer av utbildningar och en ansökan kan gå till på flera olika sätt. Vi guidar dig steg för steg!

Läs mer i vår ansökningsguide här


Alternativt urval

Alternativt urval 

Känner du till att det finns en tredje urvalsgrupp när du ansöker till universitets- och högskoleutbildningar? Den kallas alternativt urval och baseras på andra meriter än betyg, till exempel arbetslivserfarenhet, antagingsprov eller intervju. Vi svarar på alla dina frågor om alternativt urval!

Läs mer om alternativt urval här


Högskoleprovet

Högskoleprovet

Ska du ansöka till en universitet eller högskoleutbildning? Skriv högskoleprovet och maxa dina chanser att komma in på din drömutbildning! När du ansöker med både betyg och högskolegrupp konkurrerar du i två urvalsgrupper. Vi har även samlat gamla prov så du kan öva inför provet. 

Hitta all information om högskoleprovet här!


Lediga platser

Lediga platser

Har sista datumet för ansökan passerat? Ta det lugnt! Vi har samlat utbildningar som fortfarande är öppna för sen anmälan.


Se alla utbildningar med lediga platser här!


Senast uppdaterad: 14 apr 2022