Så blir du tågtekniker

Hur blir du tågtekniker?

Tågtekniker passar dig som är fordon- och teknikintresserad. För att bli tågtekniker behöver du gå en 1,5 årig YH-utbildning. Du får kunskaper inom bland annat underhållsteknik, säkerhet och elektriska system. I utbildningen ingår även LIA (Lärande i arbete) där du får möjlighet att testa dina teoretiska kunskaper i praktiken. LIA:n kan genomföras hos olika underhållsföretag i hela Sverige.  

För att vara behörig till en yrkeshögskoleutbildning till tågtekniker behöver du ha grundläggande behörighet. Det krävs även särskilda förkunskaper då du behöver minst godkänt i matematik 2 eller ellära 1.  

Hitta utbildning till tågtekniker här

Vad gör en tågtekniker?

En tågtekniker är expert på tågens uppbyggnad och har kunskaper om hur tågets elektronik och mekanik ska hanteras. Arbetsuppgifterna för en tågtekniker är att dels planera för ett effektivt underhåll samt att felsöka. Det innebär ett arbete med bland annat datateknik, mekanik, elektronik och automation.

Som tågtekniker krävs det att du har både en praktiskt förmåga och teoretiska kunskaper för att kunna hantera högteknologiska tåg. Kunskaper som krävs i yrket är bland annat underhållsteknik, mätteknik, elektriska system, elektronikstyrda mekaniska system, säkerhet, teknisk engelska och signalteknik. Bredden av färdigheter som en tågtekniker har möjliggör att du även kan arbeta med tekniskt underhåll inom andra branscher. Detta ger dig som utbildad tågtekniker stora möjligheter och valfrihet. 

💡 Tips! Lyssna på Järnvägsjobbs podcast om hur det är att studera till tågtekniker. I avsnittet får du träffa Hamza Khalil som utbildar sig till tågtekniker på MTR:s yrkeshögskola i Stockholm. 
 Lyssna på podden här!


Framtidsutsikter för tågteknikeryrket

Den globala miljösituationen har lett till att det satsas mycket på spårbunden trafik och tågbranschen genomgår en stark teknisk utveckling. Hållbarhetsfrågor står högt upp på agendan där järnvägen har en central roll. Därför är efterfrågan stor på tågtekniker i hela världen.

Källa: järnvägsjobb.se


Lönestatistik för tågtekniker

33 700 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Senast uppdaterad: 16 feb 2023

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in