teknisk specialist

Så blir du en teknisk specialist inom fordon

Hur blir du en teknisk specialist inom fordon?

Har du ett stort intresse för teknik, fordon och transport? Då kan teknisk specialist vara ett yrke som passar dig.

För att bli en teknisk specialist behöver du vara civilingenjör i grunden. Det är en femårig universitets- eller högskoleutbildning som ger dig en bred teknisk grund med kunskaper i hur du arbetar med att planera och bestämma hur framtidens teknik ska se ut. Utbildningen gör dig också specialiserad inom ett mindre kunskapsområde. 

Här hittar du utbildningar till civilingenjör

Vad gör en teknisk specialist?

Att vara en teknisk specialist inom järnväg innebär att du arbetar inom fordonsteknik, dokumentation och produktionsteknik. Du löser teknik- eller produktionstekniska frågor kopplade till fordon såsom pendeltåg, tunnelbana eller liknande.  

Som en teknisk specialist är du med i olika projekt, från plan till byggskedet, och är en hjälpande hand till projektledaren. Du är specialist inom ditt område och medverkar till att erfarenheter förs vidare i verksamheten du jobbar på. Att arbeta som en teknisk specialist innebär också att du följer utvecklingen och är uppdaterad i Trafikverkets metoder, arbetssätt och rutiner. 

Framtidsutsikter för en teknisk specialist

Enligt Arbetsförmedlingen finns det stora möjligheter till arbete inom ett år och mycket stora möjligheter till arbete inom fem år.


Källa: Arbetsförmedlingen, järnvägsjobb.se


Lönestatistik för en teknisk specialist

48 400 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Senast uppdaterad: 28 mar 2023

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in