Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Så blir du bantekniker

Vill du arbeta som bantekniker? Vi på studentum.se presenterar vad en bantekniker gör och hur du kan börja jobba som det samt hur framtidsutsikterna ser ut.

Hur blir du en bantekniker?

Om du är intresserad av en framtid som bantekniker har du en fördel av att ha gått bygg- och anläggningsprogrammet inriktning järnvägsteknik på gymnasiet då du kan börja jobba som bantekniker direkt.  

Trafikverket erbjuder även en företagsanpassad utbildning som du kan välja. Då blir du först anställd hos en järnvägsentreprenör som sedan står för utbildningens kostnader. 

Det finns även en yrkeshögskoleutbildning till bantekniker som är cirka ett år på heltid. Under utbildningen får du utökade kunskaper inom bland annat besiktning, järnvägsteknik och säkerhet. Även lärande i arbete (LIA) ingår i utbildningen för att du ska få testa dina kunskaper på en arbetsplats.  

Hitta utbildning till bantekniker här


Jenna Andersson


Hur är det att jobba som bantekniker?

Möt vår ambassadör Jenna Andersson, bantekniker på Strukton.

 Till intervjunVad gör en bantekniker?

En bantekniker arbetar med järnvägsspår i tunnelbanor och på spårväg. Som bantekniker har man bland annat hand om nybyggnation, felavhjälpning och underhåll av spåren. 

Man arbetar ofta under tidspress som bantekniker då dagens tågtrafik ställer höga krav på att spåren ska fungera väl och underhållas på korrekt sätt. Vanliga arbetsuppgifter är röjning av snö eller vegetation, spårjusteringar och växel- och rälsbyten. 

Arbetet är mycket varierande och ibland arbetar man på kvällar och helger när trafiken är avstängd. Vissa har beredskap hemma för att snabbt kunna rycka ut om det behövs. Som bantekniker jobbar man nära andra tekniker då säkerheten som bantekniker är mycket viktig. 

Framtidsutsikter för en bantekniker

Det finns stora möjligheter för jobb som bantekniker både i nuläget och under de kommande åren enligt Arbetsförmedlingen. 

Källa: Arbetsförmedlingen, järnvägsjobb.se


Förmågor & kompetenser som är bra att ha för en bantekniker

⏱️ Stresstålighet

För att tågtrafiken ska fungera väl sker ofta arbetet under stor tidspress, därför är det viktigt att du som vill arbeta som bantekniker är stresstålig.

📢 Initiativförmåga

En bantekniker bör ta egna initiativ och inte vara rädd för att hoppa in med kort varsel där det finns behov.

💡 Problemlösningsförmåga

Problem kan uppstå under arbetet och därför behöver man som bantekniker ha bra problemlösningsförmåga.

💪God fysik 

Arbetet på spår kan ibland vara tungt och därför krävs det att du som vill arbeta som bantekniker har god fysik.

🤝 Samarbetsförmåga

Som bantekniker arbetar du ofta tillsammans med andra tekniker och bör därför ha god samarbetsförmåga.


Lönestatistik för bantekniker

34 700 kr/månad

Statistiken hämtas från Arbetsförmedlingen.


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb


Annonser