projektingenjör inom järnväg
13 mar 2023

Så blir du projektingenjör inom järnväg

Hur blir du projektingenjör inom järnväg? 

Vill du arbeta inom teknik och järnväg? Är du intresserad av inköp, tidsplanering och ekonomistyrning? Då är projektingenjör inom järnväg något för dig! 

Projektingenjören har oftast en byggteknisk utbildning från universitet eller högskola. Högskoleexamen ska vara på minst 180 högskolepoäng med teknisk inriktning. 

Arbetslivserfarenhet som arbetsledare är meriterande för att bli projektingenjör. 

Här hittar du tekniska utbildningar på universitet och högskola


Vad gör en projektingenjör inom järnväg? 

Som projektingenjör agerar och arbetar du som stöd till projektledare, specialister och olika förvaltningsledare. Du har en central roll i olika uppdrag och projekt samt stöttar genom teknisk förvaltning, uppföljning, ekonomi och planering. Projektingenjören sitter på den tekniska kompetensen som behövs vid givna projekt och ger förslag på beslut om åtgärder, handlingsalternativ och användning av resurser inom projektet. Du har ansvar för att tillsammans med projektchefen och produktionschefen säkerställa att projektet är lönsamt med hög produktivitet och god kvalitet. 

I din roll har du stort kundfokus, vilket bland annat innebär att du behöver vara lyhörd för kundens önskemål. Du arbetar för att skapa en säker arbetsplats och gör exempelvis riskinventeringar. Du rapporterar till produktionschefen och bistår denne i det administrativa arbetet. Projektingenjören jobbar med inköp, tidsplanering och ekonomistyrning. 

Färdigheter 

Som projektingenjör har du omfattande kontakter med både interna och externa parter. Du rör dig ute i verksamhetens olika projekt och då gäller det att du är kommunikativ, har god samarbetsförmåga, är flexibel samt innehar personlig integritet. 

Lönestatistik för projektingenjör inom järnväg

44 900 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Senast uppdaterad: 13 mar 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-02-16

Intervju med Mathias Jevås - Arbetsledare inom järnvägen

Möt Mathias Jevås! Han arbetar som arbetsledare på Infranord i Göteborg. Mathias berättar om hur viktig järnvägen är för vår miljö och menar att järnvägen är framtiden.  Börjar dagen med en avstämning med mina tekniker om vad som ska göras under dagen. För att ge de bästa förutsättningarna till teknikerna så stämmer jag av om teknikerna behöver något material eller annat som underlättar komma ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-03

Bantekniker

Skulle du vilja jobba med att förbättra framkomligheten för tåg? Som bantekniker jobbar du med underhåll av järnvägen på olika sätt. Läs mer om yrket här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-03

Signaltekniker

Är du en stresstålig person som gillar att arbeta utomhus? Tycker du om att jobba med problemlösning? Då kan signaltekniker vara ett yrke för dig. Läs mer om yrket här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in