Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 23 träffar
12

KPU

Vad är KPU?

KPU står för kompletterande pedagogisk utbildning och är en kortare utbildning (90 hp) för dig som tidigare har läst skolämnen på eftergymnasial nivå och vill jobba som lärare. Ämnena kan vara allt ifrån matematik, fysik och idrott och hälsa till svenska eller historia, för att nämna några.

En kompletterande pedagogisk utbildning ger dig de verktyg du behöver för att föra dina kunskaper vidare till dina framtida elever. Efter studierna blir du behörig att undervisa antingen på grundskola eller gymnasiet, beroende på omfattningen av dina ämnespoäng och inriktning.

Hur går en kompletterande pedagogisk utbildning till?

Beroende på studietakt så bedrivs en KPU oftast i 1–1,5 år, vanligtvis på distans men också på plats i klassrum. Utbildningen innehåller två olika delar som kombinerar teori med praktik:

  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp)
  • VFU (30 hp)

VFU står för verksamhetsförlagd utbildning och innebär att du som student är ute på praktik och under en handledare får utveckla dina teoretiska kunskaper. VFU:n är utspridd under studietiden.

Kärnan i utbildningen är teoretisk och du kommer att få lära dig exempelvis hur skolans organisation fungerar, lärande och utveckling, demokrati och värdegrund, specialpedagogik och pedagogiskt ledarskap. Du kommer också få en inblick i hur prestationer betygsätts.

Hur ser framtiden ut?

Läraryrket i allmänhet och ämneslärare i synnerhet är ofta eftertraktade på arbetsmarknaden även om behovet skiljer sig åt från kommun, region och ämne. Framtidsutsikterna bedöms ändå vara goda eftersom ett stort antal lärare kommer att gå i pension inom de närmaste åren.

Att jobba som lärare förutsätter att du är kreativt lagd, självständig och social. Låter det som något för dig? Har du tidigare studerat något skolämne på högskole- eller universitetsnivå? Ta en titt i listan och se om du hittar en utbildning som du tror kommer passa dig. Glöm inte att göra en intresseanmälan om så är fallet!

Jämför dina favoriter