Henriks intresse ledde honom rätt

38-åriga Henrik valde att börja studera på det Idrottsvetenskapliga programmet mycket på grund av att utbildningen erbjuds i hemstaden Gävle men framför allt eftersom den stämde överens med hans intressen. Att kunna kombinera intresse med jobb är en önskan som han är på väg mot.

Högskolan i Gävle

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag valde Högskolan i Gävle dels för att det ligger i min hemstad men främst för att jag hittade ett program som jag tyckte lät väldigt intressant.

Varför valde du just den här utbildningen?
Arbetet är en stor del av ens liv och jag har alltid tyckt att det har varit en förmån för de som har kunnat kombinera sitt jobb med sitt intresse. Mina största intressen är just idrott, kost och framför allt hälsa. Allt detta och mer därtill kombinerar kurserna i det idrottsvetenskapliga programmet. Kurserna i programmet stämmer bra överens med mina intressen vilket gör det väldigt roligt att studera och jag tror att den här utbildningen är väldigt bra för någon som vill arbeta med just hälsofrämjande arbete och idrott.

Vad är det bästa med utbildningen?
Jag tycker att det är en bra mix av praktiska och teoretiska uppgifter och vi har många bra lärare som brinner för det de lär ut. Hittills tycker jag att det roligaste har varit den praktiska styrketräningen vi fick göra på Fyshuset i kursen tillämpad träningslära och kursen Ledarskap och coaching som har gjort mig mer medveten om vem jag är och vad jag vill. Att läsa på högskolan i sig har gett mig ett mer kritiskt tänkande till vad som är rätt och fel, sanning och osanning bland all den information som finns i samhället och kunnat sortera informationen på ett bättre sätt.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Utbildningen är väldigt bred där vi läser många områden som är kopplade till idrott och hälsa. Vi läser bland annat fysiologi, anatomi, psykologi, pedagogik, ledarskap och coaching, kost, anpassad fysisk aktivitet, doping, juridik, träningslära, biomekanik och motorik. När vi tar examen finns det ingen färdig yrkesroll som “idrottsvetare” för oss studenter. Däremot tror jag att med den breda kunskapen vi får så finns det en stor arbetsmarknad för oss idrottsvetare. Det gäller för oss att kunna sälja oss själva och den kunskap vi har för arbetsmarknaden. Jag är helt övertygad om att vi som idrottsvetare kommer att behövas mer och mer för att hjälpa till att motverka ohälsa i ett samhälle som blir mer stillasittande och drabbas av fler välfärdssjukdomar.

Vad är det bästa med Gävle?
För oss som gillar idrott är Gävle en väldigt bra stad med flera lag på elitnivå. Bland annat Brynäs i hockey och GIF i superettan. Det finns även ett stort utbud av andra idrottsliga aktiviteter som badhuset Fjärran höjder med en 50 meters utomhuspool. Många gym att välja på. Friidrottshallar, tennishallar, kampsportsanläggningar och fina aktivitetsområden för löpning, MTB och skidor i Hemlingby friluftsanläggning, Skidstavallen samt Boulognerparken som ligger i nära anslutning till Högskolan.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill jobba med ett hälsofrämjande arbete. Helst bland ungdomar men även med äldre. Eftersom det inte finns en färdig yrkesroll för oss så måste vi skapa den själva, så det gäller att vara lite kreativ. Men jag ser en yrkesroll inom ett hälsofrämjande arbete hos tänkta arbetsgivare som Länsstyrelsen, kommunen, landstinget, privata företag eller som projektanställningar. Jag har själv ett företag som erbjuder kostrådgivning och träningsrådgivning där kunderna är de som vill gå ner i vikt eller bara må bättre. Jag har också föreläsningar om träning och hälsa samt genomför konditionstester som en del av företaget. Att jobba som egenföretagare och utveckla det egna företaget mot företagshälsa eller liknande tror jag kan vara en riktning för oss som idrottsvetare.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Jag tror att det gäller att ha disciplin med studierna men samtidigt ska man njuta och ha roligt under studietiden. Jag skulle också ge tipset att gå på många föreläsningar som Högskolan erbjuder men som ligger utanför programmet. Vissa är riktigt bra med mycket matnyttig information. Jag tänker så att det är dessa tre år jag har på mig att samla på mig så mycket kunskap som möjligt för att efter studierna stå redo för arbetslivet med den kunskap jag behöver så att jag verkligen kan få jobba med det jag brinner för. När jag väl kommer ut i arbetslivet igen kommer det att finnas mindre tid till att skaffa den kunskap som jag vill ha. Sen kan det också vara värt att ta sig en riktig funderare på vad du vill arbeta med efter studierna. På så sätt kan du få ut mer av hela utbildningen och bättre förstå hur du kan använda den kunskap du får i en viss kurs i din tänkta yrkesroll. Det blir roligare att studera och den information du får i kurserna kommer att kännas mer nyttig.



Läs mer om Högskolan i Gävle

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Högskolan i Gävle

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.