Videoreportage
Kompletterande pedagogisk utbildning, inriktning gymnasieskolan

En lärarutbildning för dig med tidigare ämnesstudier. En möjlighet för dig att bli behörig ämneslärare och göra skillnad.
Kompletterande pedagogisk utbildning omfattar 90 högskolepoäng och är en nätbaserad utbildning med 100 procents eller 50 procents studietakt över tre respektive sex terminer. Vi träffas vid 1-2 gånger vid så kallade campusträffar i Falun varje termin. Den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs i regel på en gymnasieskola i närheten av hemorten.
Kompletterande pedagogisk utbildning omfattar 90 högskolepoäng. Inom programmet studeras utbildningsvetenskap och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid en gymnasieskola.
Studierna i utbildningsvetenskap förbereder dig för en yrkesroll som lärare. Bland annat studeras skolans samhällsuppdrag, didaktik och ledarskap, utveckling och lärande, bedömning och betygsättning samt sociala relationer och konflikthantering. Ett ämnesdidaktiskt examensarbete genomförs också inom programmet.
Kontakt med arbetslivet
En del av yrket lär du dig bäst i verksamheten på en skola. I den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) får du under ledning av skickliga lärare bland annat lära dig att planera, genomföra och utvärdera undervisning ute på en skola. VFU utgör sammanlagt 20 veckor av utbildningen och kompletterar de teoretiska studierna.
Efter studierna
En ämneslärarexamen ger möjlighet att ansöka om lärarlegitimation hos Skolverket. Som legitimerad lärare har du möjlighet att få en tillsvidareanställning. Lärarlegitimationen visar inom vilka skolformer och undervisningsämnen du har rätt att undervisa och sätta betyg. En ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan ger behörighet att undervisa i gymnasieskolan, vuxenutbildningen och i grundskolans årskurs 7-9 i de ämnen som ingår i examen.
En ämneslärarexamen ger dig också möjlighet att söka karriärtjänster inom grund- eller gymnasieskolan.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Den framtida arbetsmarknaden som lärare ser ljus ut! Om du idag satsar på en lärarutbildning varvat med erfarenheter från yrkeslivet direkt kommer du att ha goda möjligheter till ett meningsfullt, omväxlande och stimulerande yrke som ger dig möjlighet till nya utmaningar och glädjeämnen varje dag.
Examen
- Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i ett undervisningsämne, 210 högskolepoäng.
- Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasiet i två undervisningsämnen, 300 högskolepoäng.
- Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasiet i både samhällskunskap och svenska, 330 högskolepoäng.
Behörighet
Ämnesstudier om minst 120 hp i ett undervisningsämne. Undervisningsämnet får dock inte vara ett yrkesämne.
Examen & Intyg
Ämneslärarexamen
Öppet hus
Öppet hus på Högskolan Dalarna
Är du nyfiken på Högskolan och våra utbildningar? Välkommen till Öppet hus på Campus Falun 15 februari 2024.
Öppet hus är ett tillfälle då du får träffa våra lärare och studenter, veta mer om vårt breda utbud av utbildningar och hur det är att studera hos oss.
Passa på att uppleva campusmiljön, gå på informationspass om just den eller de utbildningar du är intresserad av och träffa högskolans studie- och karriärsvägledare som svarar på dina frågor.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2024-02-15 | Tid: 16:30 - 18:00 |
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 1
Välkommen till Högskolan Dalarna
Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...
Trots en upprättad studieplan som jag följt till punkt och pricka så hörde de av sig till mig 2 månader efter examen och sa att de räknat fel och att jag därför inte kommer få m...