Inom vilka yrken finns det jobb 2024?

Ska du välja utbildning? Då kan det vara bra att ha koll på framtidens arbetsmarknad. Läs mer om vilka yrken du ska satsa på nedan!

klocka laptop

När man ska välja utbildning kan det var bra att ha koll på vilka yrken som det kommer finnas jobb inom de närmaste åren. Den 7 februari släppte Arbetsförmedlingen en ny prognos över de yrken som det kommer vara minst och störst konkurrens om 2024.

Arbetsförmedlningens prognos visar att det överlag kommer det att finnas goda chanser till jobb inom många olika yrken, då det fortfarande är brist på utbildad personal. Detta gäller främst yrken som kräver en utbildning, gärna en yrkesutbildning på gymnasiet eller på högskolan.

På topplistan för jobben med minst konkurrens 2024 finns många vårdyrken, men även civilingenjörer, tekniker och IT-specialister kommer att ha en bra arbetsmarknad. Det kommer också finnas jobb inom bygg och anläggning, till exempel yrken som murare, betongarbetare, elektriker och snickare.



Yrken där det kommer att vara svårare att få jobb

Arbetsförmedlingen kartlägger även yrken där det kommer att vara stor konkurrens om jobben. Exempel på yrken där det kommer att vara svårare att få jobb är banktjänsteman, fotograf, journalist, finansanalytiker, ekonomiassisten, kassapersonal och musiker.

Källa: Arbetsförmedlingen

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser