Filtrera efter
Kock
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 24 träffar
1
2
Annonser

Populära platser

Reportage inom Kock

kock

Kockyrket passar dig som tycker om att skapa och kombinera nya rätter och smaker. Du måste kunna jobba snabbt och effektivt under tidspress samt vara stresstålig. Som kock måste du också ha lätt för att samarbeta med övriga i arbetslaget, som till exempel köksbiträden, kallskänkor och andra kockar.

Arbetsplatser och möjligheter för dig som vill bli kock

Som utbildad kock kan du arbeta på till exempel hotell och restauranger, i storkök och på sjukhus. Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats. Som kock på restaurang tillagar du rätter enligt gästernas beställningar (så kallad ”á la carte”). I stora restaurangkök jobbar kockarna ofta vid en egen station, exempelvis vid ”köttspisen” eller ”fiskspisen”.

Kockar som jobbar i storkök lagar få rätter i stora mängder. Planering och förberedelse är A och O inom kockyrket, oavsett arbetsplats. Ingredienserna ska förberedas och hackas upp så att maten sedan går snabbt att tillaga.

Något annat som är viktigt för kockar att tänka på är att hålla god hygien i köket. Alla livsmedel måste hanteras korrekt och arbetsplatsen ska hållas ren. Allt detta tas upp under kockutbildningen. En kock ska också kunna redovisa ingredienserna så att en allergisk gäst guidas rätt och kan göra ett lämpligt val från menyn.

För vissa kockar ingår arbetsledning i det dagliga arbetet. Den kock som är arbetsledare under passet han eller hon arbetar kallas ”souschef”. Köksmästaren leder arbetet på en daglig basis. Denne är också ansvarig för ekonomi, inköp och matsedlar.

Kockens arbetsmiljö och arbetstider

Om du söker dig till kockjobb inom restaurang efter din kockutbildning får du räkna med att jobba många kvällar och helger. Om du vill jobba dagtid ska du söka dig till kockjobb inom till exempel skolbespisning.

Kockyrket innebär ofta hög belastning på ben, knän, rygg och axlar. Kockar går och står mycket samt lyfter tunga saker. Dessutom är det ofta väldigt varmt i köken.

Eftergymnasiala kockutbildningar

Grundutbildningen till kock erbjuds av gymnasieskolan (restaurang- och livsmedelsprogrammet). För vuxna erbjuds eftergymnasiala kockutbildningar av vuxenutbildning/komvux, yrkeshögskolor och universitet/högskolor. Du som vill bli kock kan även välja en yrkesutbildning. Du hittar hela utbudet av kockutbildningar i träfflistan här ovan. Lycka till med dina framtida studier!