Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

10 utbildningar som ger jobb inom ett år

Är du ute efter en utbildning som leder till ett jobb men inte så taggad på att plugga i flera år? Se spännande korta utbildningar som gör dig redo för arbetslivet inom ett år.

De flesta yrken idag kräver någon form av utbildning. Men för många jobb behöver du inte gå ett helt kandidatprogram eller studera i flera år för att kunna gå vidare ut i arbetslivet. Satsa på en nischad utbildning som är utformad för att leda till ett specifikt yrke för att få de bästa förutsättningarna för en snabb anställning. Inom de flesta yrkesområden kan du såklart vidareutbilda dig senare om du vill specialisera dig inom ditt yrke.

Yrken som inte kräver en lång utbildning 

Alla utbildningar i listan nedan har låga förkunskapskrav och går att genomföra under ett år. Många av utbildningarna är dessutom möjliga att gå på distans. Om du vill maxa dina chanser att få jobb, se till att kolla upp framtidsutsikterna för ditt yrke i den eller de städer du kan tänka dig att arbeta, eller spana in listan över yrkena med bäst jobbutsikter lite längre ner på sidan. Sist men inte minst – välj något du tycker verkar kul och som du faktiskt vill jobba med i framtiden!  

Läs mer om varje utbildning innan du ansöker och se exakt information om utbildningens längd, eventuella kostnader, förkunskapskrav och om de ger rätt till CSN.

10 korta utbildningar för dig som vill få jobb snabbt

1. Nätverkstekniker

2. Fransstylist

3. CNC-operatör

4. Kock

5. Målare

6. Fastighetsskötare

7. Kostrådgivare

8. Ekonomiassistent

9. Vårdbiträde

10. Nagelterapeut


Bästa jobbchanserna med en utbildning på max 2 år 

Ett kriterium som toppar priolistan för många som väljer utbildning är att det ska vara lätt att få jobb efter utbildningen. Arbetsförmedlingen bedömer jobbutsikter för olika yrken i tre nivåer: små till medelstora möjligheter, stora möjligheter och mycket stora möjligheter. I listan nedan hittar du några yrken där möjligheterna att få jobb är mycket stora, både just nu och tre år framåt. Det betyder att konkurrensen är mycket liten och att efterfrågan är betydligt större än utbudet. 

Med andra ord, några av de yrkesroller där det är absolut lättast att få jobb. I listan har vi plockat ut yrken där utbildningen är max två år. 

Läs mer om varje utbildning innan du ansöker och se exakt information om utbildningens längd, eventuella kostnader, förkunskapskrav och om de ger rätt till CSN.


Korta YH-utbildningar

Vill du ha fler tips på korta utbildningar som leder till jobb? Om du redan har yrkeslivserfarenhet kan korta YH-utbildningar vara något för dig! Korta YH-utbildningar är i snitt runt fem till sex veckor långa, men kan variera mellan en vecka till sex månader.

Korta YH-utbildningar finns inom många olika områden, till exempel för dig som jobbar inom ekonomi, marknadsföring eller it och vill lära dig mer om automatisering, AI eller cybersäkerhet. Det kan också vara för dig som jobbar med exempelvis bygg och anläggning eller VVS och vill få kompetens inom mätteknik, solcellsanläggningar eller klimatsäkring.

Jag vill se korta YH-utbildningar

Arbetsmarknadsutbildningar

Ett annat sätt att få en utbildning som leder till jobb snabbt kan vara att spana in arbetsmarknadsutbildningar. Dessa brukar vara runt sex månader långa, de är kostnadsfria men ger inte rätt till CSN. För att kunna söka till en arbetsmarknadsutbildning krävs det att du är inskriven hos arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknadsutbildningar finns inom allt från fastighetsskötare eller elektriker till konditor eller kock.

Visa mig arbetsmarknadsutbildningar

Källa: Arbetsförmedlingen

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser