Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-12 av 12 träffar
 

Jobba som barnmorska

Att utbilda sig till barnmorska - behörighet & utbildningens längd

Är du intresserad av att ta hand om människor och vara med i livets startskede? I så fall kanske en utbildning till barnmorska är något för dig. För att kunna söka till Barnmorskeprogrammet måste du vara legitimerad sjuksköterska. Du måste även efter din sjuksköterskeexamen ha arbetat som det i minst ett år.

Barnmorskeprogrammet är en högskoleutbildning som tar, vid normal studietakt, 1,5 år och leder fram till examen och legitimation som barnmorska. Utbildningen till barnmorska finns på flera orter i landet och går även att läsa på distans hos vissa skolor.

Att jobba som barnmorska

En barnmorska har många olika arbetsuppgifter och kan även jobba på olika ställen inom vården. Du kan jobba på en barnmorskemottagning eller en primärvårdscentral där du träffar den blivande mamman under graviditeten. Som barnmorska gör du olika undersökningar för att kontrollera att mamman och det väntade barnet mår bra.

Barnmorskan ska stödja och informera de blivande föräldrarna eller mamman under graviditeten och föräldraskapet, ge råd om kost, motion och hålla i föräldrarutbildningar.

En barnmorska som arbetar på en förlossningsavdelning ansvarar för vården av modern under förlossningen samt för vården av mor och barn de första timmarna efter att barnet är fött.

En barnmorska kan också arbeta på en BB-avdelning på ett sjukhus. Till BB kommer den nyförlösta mamman med barnet efter förlossningen. Där stöttar och hjälper barnmorskan föräldrarna att få en bra start på livet tillsammans med sitt nyfödda barn. På BB undersöks barnet av barnmorskan, som också sköter om mamman. En barnmorska kan också arbeta inom den gynekologiska vården på en mottagning eller vårdavdelning.

Eftersom förlossnings-, BB- och gynekologavdelningar är bemannade dygnet runt, innebär det att schemat för barnmorskor på dessa avdelningar innehåller dag-, kvälls- och helgtjänstgöring.

Att tänka på för dig som vill studera till barnmorska

Det är viktigt att du som person är lyhörd och kan sätta dig in i andra människors situation. Det är viktigt att du har god kontakt med patienterna och kan skapa förtroende hos dem. Du ska vara noggrann som person då det är barnmorskan som ansvarar för vården av mamman och barnet. En barnmorska måste vara beredd att vårda kvinnor i samband med aborter.

Jämför dina favoriter
Utbildningskategorier