Visar 1-20 av 463 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 463 träffar
1
2
3
4
...
24

Mer om Utbildningar till ingenjör

IngenjörsutbildningarSom ingenjör har du nästan oändligt varierande arbetsuppgifter. Tio olika personer kan ha läst samma ingenjörsutbildning på högskola eller universitet och i slutändan arbeta med helt skilda arbetsuppgifter och på olika nivåer. Allt handlar om hur du väljer att profilera din utbildning genom inriktningar, vidareutbildningar och intressen.

Studera till ingenjör

Du kan läsa till ingenjör på de flesta högskolor och universitet. Utbildningen ger en högskoleingenjörsutbildning där du på helfart läser tre år motsvarande 180 högskolepoäng. Du kan idag även läsa en del olika ingenjörsutbildningar på distans, vilket kan vara ett bra alternativ för dig som kanske inte kan eller vill flytta ifrån din hemort.

Många valmöjligheter

Det finns en hel del olika inriktningar att välja bland ingenjörsutbildningar. Utbildningar till byggnadsingenjör ger dig kunskaper i planering och utformning av byggnader och för byggnadernas olika skeenden under en livstid. Detta planerar och studerar du ur ett byggnadstekniskt, arkitektoniskt och miljöriktigt sätt. Inom byggnadsingenjörsutbildningen finns det även ett flertal inriktningar.

Om du läser till dataingenjör får du kunskaper inom datateknik för att bland annat kunna utveckla programvaror, konstruera datasystem, administrera nätverk samt att arbeta inom processindustrin och hantera säkerhetsfrågor.

Om man läser till ekonomiingenjör läser man ämnen som logistik, kvalitetsstyrning, industriell organisation och miljöledning med flera. Alla ämnen är viktiga för alla företags och organisationers verksamheter.

Läser du till maskiningenjör får du en helhetssyn på hela produktkedjan, från idé till den färdiga produkten.

Utlandsstudier till ingenjör

Om du vill läsa en ingenjörsutbildning har du även flera olika alternativ i flera olika länder. När man studerar utomlands får man inte bara en ingenjörsutbildning, du får även nya språkkunskaper, möter nya kulturer och får vänner och kontakter från hela världen.

För att studera till ingenjör utomlands kan man gå tillväga på lite olika sätt. Om du redan läser till ingenjör på ett svenskt universitet eller en högskola kan du åka som utbytesstudent och läsa en eller flera terminer på ett annat universitet. Om du vill läsa en hel ingenjörsutbildning utomlands kan du antingen åka själv på egen hand eller via en utlandsförmedlare. Om du åker själv så är det upp till dig att hitta universitet och söka till skolan. Om du istället tar hjälp av en utlandsförmedlare får du hjälp med allt från att hitta skola, till att söka till skolan och även hjälp med att hitta boende och annat nyttigt.

Löner för ingenjörer

Som ingenjör har man generellt en rätt så bra lön men det varierar självklart mellan olika branscher, arbetsuppgifter och ansvar samt individuella meriter. En allmän ingångslön inom privat sektor brukar ligga på runt 24 000 kronor och därefter stiger den relativt fort.

Vanliga frågor

  • För högskoleingenjör krävs en utbildning på 180 hp, alltså en 3-årig utbildning. För att få en examen som civilingenjör läser du 5 år på en högskola eller universitet.

  • Som ingenjör får du arbeta med att lösa problem och förbättra samhället. Det kan innebära allt från att designa produkter, skapa programvara eller system till att utveckla nya teknologier och material.

  • En lön inom yrket kan variera beroende på flera olika faktorer, så som bransch eller erfarenhet. Generellt sett så tjänar en ingenjör bra och lönen ligger ofta över genomsnitt i förhållande till andra yrken. Lönen ligger mellan 38 000 – 50 000 kronor i månaden.

  • Att vara en ingenjör innebär ett yrke med många olika specialiseringar, såsom mekanik, elektronik, programvara och bioteknik. Som ingenjör använder du dig av matematik, fysik och datavetenskap för att analysera problem och utveckla innovativa lösningar på tekniska utmaningar. Du spelar en viktig roll i samhället genom att skapa lösningar som gör livet enklare, bekvämare och säkrare för oss alla!

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 28 utbildningar inom kategorin Ingenjör som ges utomlands?