Visar 1-20 av 24 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 24 träffar
1
2

Mer om Järnvägsutbildningar

Tågutbildningar i Sverige och utomlands

Järnvägsutbildningar

Inom tågbranschen finns det flera spännande och varierande yrken. Som lokförare arbetar du, förutom att köra tåg, även med säkerhet och ordning ombord. En järnvägstekniker arbetar med spåren och ser till att tågen åker så smidigt som möjligt. Järnvägsingenjörer arbetar med det tekniska bakom kulisserna. Inom alla dessa yrken bör du kunna hantera stress och vara handlingskraftig. 

Jobba som lokförare 

Som lokförare kör du tågen. Du ansvarar för trafiksäkerheten, tågets bromsförmåga och resenärernas säkerhet. Du kontrollerar hastigheten och via radio har du under resan kontakt med tågmästaren och trafikledningen. Dina arbetsuppgifter som lokförare är flera. Det innefattar allt från att slå på all teknisk utrustning och ställa in bromsarna, till att ha kontakt med passagerare. Detta brukar oftast ske genom information via högtalarna i vagnarna.

Utbildning till lokförare

För att studera till lokförare kan du bland annat gå på yrkeshögskola. Utbildningarna brukar ligga på 1- 1,5 år och innehålla praktik. När du blir anställd på ett företag krävs det ytterligare utbildning för att lära dig hur de arbetar internt.

Innan du får börja köra tåg behöver du ansöka om ett förarbevis hos Transportstyrelsen. Du behöver vara 20 år för att ansöka om förarbeviset, som sedan gäller över hela EU. Arbetsgivare för en lokförare kan till exempel vara SJ AB, Green Cargo och MTR-koncernen.

Kör tunnelbanan som tunnelbaneförare

Som tunnelbameförare jobbar du som förare av tunneltåg. Du kör till exempel tunnelbanetåg efter tidtabell och har ett stort ansvar över både tåget och resenärerna. Du ska som tunnelbaneförare alltid sätta säkerheten först, och du bör vara mycket uppmärksam och noggrann.

Utbilding till tunnelbaneförare

För att arbeta som tunneltågförare behöver du gå en utbildning som sker inom företag där du utbildas internt. Utbildningarna brukar vara ca 13 veckor långa, med både praktik och teori, och är oftast betalda med grundlön. Du måste vara 20 år fyllda för att bli anställd som tunneltågförare samt bli godkänd i en rad olika arbetspsykologiska lämplighetstester. I testerna ingår också läkarundersökning med syn- och hörseltest.

Underhåll järnvägsanläggningar som järnvägsingenjör

Järnvägen i Sverige står inför en stor förändring. Behovet har skapat en ny yrkesgrupp: järnvägsingenjörer. Som järnvägsingenjör bör man ha en stor teknisk bredd och ett intresse för hur olika tekniska system fungerar ihop. Förmågan att hålla flera järn i elden är ett krav för att kunna arbeta på bästa sätt som en järnvägsingenjör.

Som järnvägsingenjör ser du till att olika system passar ihop. Du jobbar med underhåll av järnvägsanläggningar, utvecklar tågtrafiken, planerar infrastruktur och planlägger nyombyggnationer och ombyggnationer. Det finns först och främst utbildningar inom högskola för att bli järnvägsingenjör, ofta tre år långa.

Järnvägstekniker - bantekniker, eltekniker eller signaltekniker

Vill du arbeta som järnvägstekniker finns det tre vägar att gå: bantekniker, eltekniker eller signaltekniker.

Bantekniker

Som bantekniker sköter du anläggning och underhåll av järnvägsspår. Du arbetar till exempel med snöröjning, spårjusteringar och växel- och rälsbyten.

Ditt jobb är att förbättra framkomligheten för tåg. Som bantekniker arbetar du oftast i arbetslag och utomhus.

Eltekniker

Eltekniker hanterar och monterar kontaktledningar. Som eltekniker ser du till att järnväg, tunnelbana och spårväg har ström. Arbetet som eltekniker är varierande och rörligt.

Arbetar du med järnvägens kontaktledningar jobbar du oftast på hög höjd från arbetsplattformar på järnvägsfordon på spår.

Signaltekniker

Signaltekniker jobbar med väggskydd, växlar och signalsystem. Som signaltekniker ser du till att signalsystemen inom järnvägen fungerar. Det gäller att kombinera maximal säkerhet med hög hastighet, en inte helt okomplicerad kombination. Du arbetar med drift- och underhåll samt byggnation av de olika systemen. Som signaltekniker har du stora krav på dig, du sköter en stor del av säkerheten inom järnvägarna. Du bör därför vara uppmärksam och initiativtagande. 

Som järnvägstekniker bör du vara beredd på skiftande arbetstider, men det är också ett fritt arbete. Du kan ha olika arbetsplatser och behöva bo på en annan ort. Järnvägstekniker utbildas oftast via YH-utbildningar, men det finns också ett par riksrekryterande gymnasieutbildningar inom bygg och anläggning över landet. 

Jämför dina favoriter