Annorlunda jultraditioner

Är du en av dem som är lite trött på att julen ska se lika dan ut år efter år med samma mat, samma tv-program och samma... ja samma, dumma traditioner om och om igen. Var lugn - du är inte ensam! Här är några tips på annorlunda jultraditioner du kan försöka införa hemma. 
Obs! Känsliga läsare (julfanatiker) kan finna texten stötande

Annorlunda jultraditioner

Trött på gamla jultraditioner?

För många är julen det heligaste som finns - en högtid som ska bestå av en lång rad ologiska  ritualer som genomförs på exakt samma sätt år efter år. Hur förklarar vi annars att stora delar av Sverige(s vuxna befolkning) stannar upp och slår sig ner klockan 15 på julafton och tittar på tecknade filmtrailers från 50-talet, envisas med att släpa in barrande träd fyllda med parasiter i vardagsrummet och dessutom stänger av smaklökarna för att envist och högljutt kunna sitta vid julbordet och lovorda både lutfisk och kalvsylta. 

Det finns dock de som har fått nog av det årliga spektaklet. Om du är en av dem som knyter näven i fickan varje gång du blir påmind om vad Mariah Carey vill ha i julklapp - ta det lugnt - du är inte ensam. Här får du några förslag på alternativa jultraditioner du kan kämpa för att införa hemma:

Exotiska julbord

Det är enkelt att vara kock när det vankas högtider i Sverige. Ställer du fram åtta sorters sill, potatis och ett berg med köttbullar så du nästan hemma. Men varför göra det så tråkigt? Bestäm ett nytt tema varje julafton istället och utmana smaklökarna. Varför inte duka upp ett marockansk, spansk eller libanesisk julbord istället? Om ni är många som firar tillsammans kan alla ta med sig varsin rätt inspirerad av temat. Skål för ett roligare julbord!

Skippa julklappar?

Julen sägs ju vara den tid på året då familj, kärlek och värme ska sättas i fokus framför allt annat. Det är dock lätt att glömma när du trängs i köpcentra inför julafton, står i köerna till paketutlämningar och - inte minst - ser bergen med klappar som staplas under granen hemma hos många barnfamiljer. Nä, för en mer harmonisk jul utan stress och prestationsångest kan ni faktiskt testa att skippa julklapparna helt och hållet. Om ni ändå vill ge varandra något, varför inte se efter hemma efter fina saker ni inte längre använder?

Pepparkakshus

Spel och tävlingar

Mycket i livet blir vad du gör det till - även julen. Gör hela december till ett spel så blir det lite roligare! 

  • Whamageddon - En populär tävling som har spridit sig på nätet de senaste åren. Reglerna är enkla; om du hör låten “Last Christmas” med bandet Wham! Någon gång mellan 1-24 december har du förlorat! Vid förlust ska du direkt posta #whamageddon i sociala medier. Hur länge klarar du dig?
  • Pepparkakshusbyggartävling - Att limma ihop en färdig byggsats med fyra väggar är inte så kul - tänk större! Bjud in vänner och familj en eftermiddag i december och arrangera en tävling där kreativitet, finess och arkitektoniska förmågor belönas rikligt!

  • Julklappsspel - De finns i många varianter, men i slutändan handlar det om samma sak - att göra julen lite mer spännande. De flesta spelen grundar sig i att alla köper en julklapp för runt 100kr som slås in och läggs i en hög. Målet är sedan att gå därifrån med den/de bästa klapparna! Det finns viss risk för hets och sura miner, men det är det värt! Googla julklappsspel för att hitta olika regler och varianter.

Res bort

Den ultimata lösningen för dig som har tröttnat på det traditionella, svenska julfirandet är givetvis att åka härifrån. Boka in en solresa som ligger ligger över hela julhelgen så får du garanterat en helt annorlunda jul. Byt ut granbarr mot palmblad, snöslask mot sandstrand och stickad tröja mot badkläder. Väljer du att flyga på självaste julafton kan du dessutom spara tusenlappar på flygbiljetten - och du slipper lägga pengar på julklappar, julmat och andra julkostnader på hemmaplan. Det är inte klimatsmart att flyga, men du kompenserar det till viss del genom att skippa köttfyllda julbord och hemklickade julklappar.


Annonser