Visar 1-20 av 35 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 35 träffar
1
2

utbildning inom bil buss eller lastbil

Transportera mera!

Transporter är en av de viktigaste beståndsdelarna i ett fungerande samhälle. Oavsett vad det är som måste transporteras så måste du som yrkesförare vara villig att samarbeta, hålla tider, vara serviceinriktad och lösa problem. Yrket är väldigt varierande och spännande och förutsätter att du tycker om att träffa människor. Du kan till exempel arbeta som bussförare, maskinförare eller lastbilschaufför. Vill du hellre lära ut så kanske trafiklärare kan vara intressant. Vilken typ av tjänst lockar dig?

Bussförare

Som bussförare arbetar du vanligtvis inom lokal eller regional linjetrafik, kör expressbuss, flygbuss eller färdtjänst. Du kan också arbeta inom turist- och beställningstrafiken som sysselsätter många bussförare. En viktig del är att du kan ta ansvar och visa hänsyn för andra trafikanter och de passagerare du har i bussen.
Att vara bussförare är ett serviceyrke. Som chaufför möter du dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett bra och trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är därför viktiga egenskaper som bussförare.

Om du vill utbilda dig till bussförare kan du göra det som påbyggnadsutbildning på exempelvis komvux. Bussförarutbildningen finns även som yrkesutbildning.

Maskinförare

Om du hellre vill arbeta med transporter inom bygg- och anläggningsbranschen så kan du sikta in dig på maskinföraryrket. Maskinförarna ansvarar för att alla större maskiner på arbetsplatsen, så som grävmaskiner, lastare och hyvlar, dagligen utför sina delar inom bygg- och anläggningsarbetet. Det är även maskinförarna som manövrerar maskinerna med mycket avancerad datorteknik, som hela tiden utvecklas och förfinas.

För att bli maskinförare kan man gå gymnasieskolans treåriga byggprogram och därefter välja inriktning Hus- och anläggning eller transportprogrammet. Efter genomförd utbildning avläggs yrkesexamen. Det finns även yrkesutbildningar till maskinförare.

Yrkesförare

Att hantera tunga fordon som exempelvis en lastbil ställer högra krav på föraren. Transportsektorn har internationaliserats vilket har ökat godsmängden på landsvägen. De flesta körningarna kan vara av kortare slag men idag kör också många svenska åkerier på den internationella marknaden.

Att kunna köra lastbil med släp kan vara ett krav för dig som funderar på att bli lastbilschaufför. Du bör ha god fysik då yrket ställer höga fysiska krav på dig som förare. Nacke, axlar, rygg och knän har hög belastning vid de tunga lyft som ofta ingår i arbetet.

För att bli lastbilschaufför kan du läsa ett fordonsprogram på gymnasiet. Lastbilsutbildningar och yrkesförarutbildningar finns också som yrkesutbildningar. För att få köra tung lastbil krävs ett C-körkort och för tung lastbil med släp krävs ett CE-körkort. 

Grundläggande kunskaper om säkerhet, yttre miljö, arbetsmiljö, arbetsplanering samt hur man hanterar gods krävs också av dig som lastbilschaufför.

Trafiklärare

Om du hellre vill lära andra att köra så kanske trafiklärare kan vara något för dig. En trafiklärare genomför körkortsutbildning, utbildar och instruerar elever i hur man kör och tar hand om olika motorfordon. En viktig del är även att lära ut hur man hanterar olika situationer i trafiken samt teoretiska kunskaper för respektive fordonstyper.  

Trafiklärare kan du läsa som Yh-utbildning på olika platser runt om i landet. Yh-utbildningar har ett nära samarbete med näringslivet, med mycket praktik. 

Lycka till med dina studier! 

Jämför dina favoriter