Visa studentum.se som: Mobil

Träffa och chatta med skolor live på Digitala utbildningsmässan den 7 oktober! Anmäl dig nu 🎓✨

Visar 1-19 av 19 träffar
 

Gå en tandläkarutbildning

Tandläkarutbildningar i Sverige

Tandläkarutbildning kan du gå på ett universitet eller en högskola. Att utbilda sig till tandläkare omfattar 300 högskolepoäng vilket motsvarar 5 års heltidsstudier. De teoretiska delarna av utbildningen varvas med patientbehandlingar vilka också blir fler under utbildningens gång och i slutet av utbildningen kan du arbeta självständigt som tandläkare.  

Efter avslutad tandläkarutbildning

När du arbetar som tandläkaren handlar ditt arbete om att behandla och förebygga sjukdomar och skador som uppstår i munhålan och käksystemet. I dina arbetsuppgifter ingår bland annat att undersöka patienter, ställa diagnoser, bestämma vilken behandling som måste utföras och att ansvara för att behandlingen blir genomförd.

Behandlingar kan se olika ut, från förebyggande åtgärder till avancerade operativa ingrepp. Du som tandläkare leder arbetet på tandkliniken men för att allt ska fungera så är det viktigt att samarbetet fungerar.

Som tandläkare kan du välja att arbeta inom folktandvården eller bli egenföretagare och driva en privat tandläkarklinik. Du kan även arbeta som lärare inom tandvård, specialist eller forska.

Tandläkare

Vidareutbilda dig inom en specialistinriktning

Efter två år som tandläkare kan du välja att vidareutbilda dig och kan välja mellan följande specialistinriktningar:

  • Tandreglering
  • Pedodonti – ortodonti – barntandvård
  • Oral protetik – proteser med mera
  • Käkkirurgi
  • Endodonti – rotbehandling
  • Parodontologi – tandlossningssjukdomar
  • Bettfysiologi – besvär från käkleder och/eller tuggmuskulatur
  • Odontologisk radiologi

Varje år håller Sveriges Tandläkarförbund i ett antal kurser för att tandvårdspersonal ska hålla sig uppdaterade i allt som händer i tandvården som ständigt utvecklas.

Tandläkarutbildning utomlands

Det finns även möjlighet att antingen läsa hela tandläkarutbildningen utomlands eller göra en eller flera utbytesterminer. Den svenska tandläkarutbildningen är godkänd inom EU/EES vilket gör att arbetsmarknaden inte behöver begränsas till just Sverige.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 10 utbildningar inom kategorin Tandläkare som ges utomlands?