Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-10 av 10 träffar
 

Målarutbildning

Vad innebär det att jobba som målare?

Att vara målare innebär i princip att du är specialist på behandling av olika ytor. Din arbetsplats är både i offentliga miljöer som exempelvis butiker, skolor och sjukhus men också i privata hem där du tapetserar barnrum och målar köksväggar. Du kan vara anställd i ett måleriföretag men de flesta målare har egna företag och är sina egna chefer.

Några av målarens arbetsuppgifter:

  • Skrapa bort gammal färg och riva ner tapeter
  • Spackla väggar
  • Slipa och sandpappra
  • Måla väggar eller möbler
  • Tapetsera

Eftersom du som målare ibland arbetar i folks hem är serviceförmåga viktigt. I jobbet som målare samarbetar du också ofta med yrkesgrupper som exempelvis arkitekter, designers och VVS-tekniker. Arbetet sker på dagtid och oftast utomhus under sommarmånaderna och inomhus när det är kallare.

Viktiga egenskaper att ha som målare:

  • God fysik
  • Kreativ
  • Noggrann
  • Serviceinriktad
  • Social förmåga

Ibland förekommer arbete på hög höjd så det är ett plus om du inte är höjdrädd!

Hur blir jag målare?

För dig som inte har gått en gymnasieutbildning med inriktning mot måleri finns det flera vägar att gå. Motsvarande ettåriga utbildningar finns både som vuxenutbildning på Komvux och inom yrkeshögskolan.

Efter avslutad måleriutbildning söker du en lärlingsutbildning som varar i två år (6800 timmar), hos ett företag där du färdigutbildar dig. Under den tiden får du lärlingslön. Efteråt kan du välja att göra ett gesällbrev vilket är bra att ha på ditt CV för framtiden. Om du blir godkänd får du ett examens- eller yrkesbevis som visar att du uppfyller branschkraven. Gesällbrevet ger dig större chans till bra jobb inte bara i Sverige men också utomlands. Till skillnad från många andra yrken behöver du inte kunna språken när du arbetar som målare och kan därför obehindrat ha hela världen som arbetsplats om du vill.

Vad är skillnaden mellan en byggnadsmålare och dekormålare?

Egentligen finns det flera olika sorters målare, så att säga att du vill bli målare kan leda till frågetecken. Oftast pratar man om två olika inriktningar: byggnadsmålare och dekormålare. Byggnadsmålare är det yrke de flesta nog tänker på när ordet ”målare” nämns, nämligen en person som målar och tapetserar.

En dekormålare däremot är mer detaljerad och kräver skicklighet inom hantverk. Det kan till exempel handla om att utsmycka trappuppgångar eller att renovera kulturbyggnader. Du kan arbeta med tekniker som marmorering och ådring, två gamla tekniker som innebär att du efterliknar marmor och trävirke, för att restaurera eller dekorera.

Som dekormålare kan du välja att specialisera dig inom flera olika områden, exempelvis våtrumsmålning, rostskyddsmålning och fönsterbehandling.

Vad händer efter en avslutad målarutbildning?

När du har gått en målarutbildning och lärlingsutbildning är du utbildad målare och kan börja jobba direkt. Framtiden för målare ser ljus ut och efterfrågan är stor.

Om du vill kan du välja att specialisera dig inom olika områden eller vidareutbilda dig till exempelvis projektledare, arbetsledare eller kalkylator.

Vi på Studentum hoppas att du hittar just din målarutbildning i listan ovanför. Stort lycka till med studierna!

Jämför dina favoriter