Visar 1-20 av 20 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 20 träffar

fastighetsskötare utbildning

Utbildningar till fastighetsskötare och fastighetsvårdare

Som fastighetsskötare är ditt huvudsakliga ansvar att sköta fastigheter från insidan och ut. Fastighetsskötaren ser bland annat till att gräset är klippt och att blommorna inte slokar, och att det vintertid är skottat och sandat framför porten. Du ska vara beredd att göra mer traditionella sysslor samtidigt som tekniska. I många fall uppskattad det om du har erfarenhet från VVS eller snickeri.

Fastighetsskötare - viktiga egenskaper

I arbetet kommer du ha kontakt med många människor, till exempel hyresgäster och kollegor. Därför borde du tycka det är kul att vara serviceinriktad och ha god social kompetens. Du vet aldrig vem du träffar i jobbet och det gör ingen dag den andra lik. Andra förmågor som kan vara bra att ha som fastighetsskötare är initiativförmåga – att du ser vad som behövs göras och är effektiv med att fixa det!

Ett fritt och flexibelt jobb

Din ansvarstagande förmåga betyder mycket eftersom arbetet ofta är relativt fritt. Med hänsyn till väder och vind kan du lägga upp arbetet som du vill. Det är ett rörligt jobb, vilket många ser som en fördel. Framförallt på vintern då du faktiskt kan få se solljuset flera gånger under en arbetsdag.

Fastighetsskötare utbildning

Det finns flera olika alternativ till fastighetsskötarutbildning. Till exempel kan du välja att bli fastighetsskötare redan på gymnasiet. Ibland kan du också få jobb som fastighetsskötare om du har jobbat några år inom bygg, el, vvs eller något annat hantverksyrke.

Om du vill gå fastighetsskötarutbildning efter gymnasiet finns dessa alternativ:

  • Yrkeshögskola
  • Arbetsmarknadsutbildning
  • Vuxenutbildning/Komvux

Behörighetskrav 

Utbildningarna har olika behörighetskrav. 

  • För att gå yrkeshögskola eller en arbetsmarknadsutbildning behövs ofta behörighet från gymnasiet. 
  • För att gå en vuxenutbildning/komvux behöver du inte ha behörighet från gymnasiet.

Var noga med att kolla upp behörighetskraven på just din utbildning.

Utbildning fastighetsskötare - lärling eller praktik

En del fastighetsskötarutbildningar ges som en lärlingsutbildning och på andra brukar praktik ingå. Att gå som lärling eller ha praktik är mycket värdefullt att ha i bagaget när du sedan ska söka jobb.

Har du redan en fastighetsskötarutbildning från ett annat land?

Om du har en liknande utbildning från ett annat land redan kan du ansöka om att få den validerad – det görs av universitets och högskolerådet.

Krav på fastighetsskötarutbildning har ökat 

Under den senaste tiden har kompetenskraven för fastighetsskötare ökat. Det betyder att kravet på utbildade fastighetsskötare har ökat – att det är de utbildade eller de med erfarenhet som får jobben som fastighetsskötare.

Körkort krävs

Ofta krävs även att du har tagit B-körkort för att få anställning.

Efter din fastighetsskötarutbildning

För en fastighetsskötare finns olika typer av anställningar. Fastighetsskötare kan ha anställning hos:

  • Kommunen
  • Fastighetsbolag
  • Bostadsbolag
  • Företag som i sin tur säljer tjänster till bostadsföretag

Som anställd vid ett mindre fastighetsbolag är det ofta så att du kommer utföra fler arbetsuppgifter i bredare område medan du som anställd vid ett större fastighetsbolag arbetar med något du är specialiserad inom. Välj det som passar dig!

Möjligheter för utveckling

Efter att du har jobbat några år kan du vidareutveckla dig inom yrket. Du kan till exempel bli förvalatare, en arbetsledande tjänst, eller reparatör.

Jämför dina favoriter