Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 90 träffar

Vad är korta YH-utbildningar?

Korta YH-utbildningar är en ny typ av utbildningar inom yrkeshögskolan som är framtagna för att kunna bemöta arbetsmarknadens behov av fördjupad, breddad samt förnyad kompetens. Utbildningarna finns i form av kurser och kurspaket. Syftet med utbildningarna är även att utveckla yrkeshögskolans flexibilitet och de nya utbildningarna går att studera på heltid, deltid och på distans. 

Du kan få studiemedel när du går en kort YH-utbildning, förutsatt att du studerar på minst halvtid i minst tre veckor och är högst 57 år.

Hur lång kan en kort YH-utbildning vara?

De korta YH-utbildningarna kan vara allt ifrån en vecka till ett halvår, men i snitt är utbildningarna fem till sex veckor långa. De får vara mellan 5 YH-poäng (en vecka) och maximalt 95 YH-poäng (20 veckor). Genomsnittskursen för vanliga YH-utbildningar är cirka 25-30 YH-poäng – alltså fem till sex veckor. Fokusområden inom de nya utbildningarna är digitalisering och hållbar samhällsutveckling. 

Vem riktar sig utbildningarna mot?

De korta YH-utbildningarna är kurser eller kurspaket som riktar sig till dig som vill förnya din kompetens för att behålla ditt arbete, men också till dig som vill ta dig an mer avancerade arbetsuppgifter eller byta bana i arbetslivet. 

Hur blir jag behörig till en kort YH-utbildning?

Eftersom de korta YH-utbildningarna främst riktar sig till dig som redan jobbar så finns det ofta behörighetskrav på att du har jobbat inom det område som utbildningen gäller. Krav på tidigare yrkeshögskolestudier förekommer också, alternativt relevant yrkeserfarenhet. 

Vilka områden finns det korta YH-utbildningar inom?

Utbildningarna finns inom en rad olika områden, exempel är Media/Kommunikation, Ledarskap och Vård/Omsorg. Fokus bland utbildningarna är digitalisering och hållbar samhällsutveckling. 

Studera på heltid, deltid eller på distans

När de korta YH-utbildningarna togs fram var flexibla studier ett fokus. Du kan därför studera dessa nya utbildningar på heltid, deltid och på distans. Skolorna har själva möjlighet att anpassa utbildningen efter vad som passar studenterna bäst. De korta YH-utbildningar som inte ges på distans finns i bland annat Stockholm, Malmö, Göteborg, Västerås och Linköping. 

Kan jag jobba samtidigt som jag går en kort YH-utbildning?

Ja, tanken med de nya korta YH-utbildningarna är att de ska vara flexibla så att du kan jobba och studera samtidigt. 

Efter utbildningen

Precis som med vanliga YH-utbildningar så får du betyg under dina studier. Efter att du gått en kort YH-utbildning får du ett utbildningsbevis, men studierna leder inte till en examen. 

Låter det spännande? Hitta den utbildning som passar dig bäst ovan!

Jämför dina favoriter