Visar 1-20 av 68 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 68 träffar
1
2
3
4

Undersköterska

Tycker du om att arbeta med människor och skulle vilja hjälpa de som behöver hjälp? Som undersköterska kan man arbeta inom exempelvis akutsjukvården, psykiatriska vården, på vårdcentraler, hemtjänsten eller äldreboenden.

Grunden i arbetet som undersköterska är omvårdnad av människor som är sjuka eller som av andra anledningar behöver hjälp. Med omvårdnad menas att man hjälper människor med vardagliga uppgifter som de själva inte klarar av. I jobbet som undersköterska ingår även att dokumentera patienternas tillstånd och de åtgärder som utförs.

Varierande arbetsuppgifter som undersköterska

Som undersköterska arbetar man nära patienten och det är därför viktigt att man har ett stort människointresse, tålamod och förmåga att förstå patienternas situation.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på var någonstans man arbetar. På ett sjukhus kan det exempelvis handla om att kontrollera puls och blodtryck och inom hemvården kan det vara att man gör medicinska kontroller med mera.

Fler olika typer av undersköterskeutbildningar

Vård- och omsorgsprogrammet

Man kan utbilda sig till undersköterska genom att gå Vård- och omsorgsprogrammet inom gymnasieskolan. Man kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet genom Komvux och på så sätt bli behörig att arbeta som undersköterska.

Det finns även ett antal yrkesutbildningar som man kan gå för att utbilda sig till undersköterska.

Specialistundersköterskeutbildningar

Det finns också en mängd vidareutbildningar inom Yrkeshögskolan, utformade för redan yrkesverksamma undersköterskor. Exempel på inriktningar är psykiatri, akutsjukvård, demensvård, palliativ vård, barn och ungdom samt operation- och intensivvård. Här hittar du vidareutbildningar för yrkesverksamma undersköterskor!

Vanliga frågor

  • Beroende på vilken takt du vill studera på så är utbildningen olika lång. Men den brukar ligga på ungefär 1,5 år.

  • Det går att utbilda sig genom att gå Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Det går även att gå programmet på Komvux. Det finns även ett antal yrkesutbildningar som man kan gå för att utbilda sig till undersköterska.

  • När du läser till undersköterska får du lära dig om hälsa, ohälsa, medicin och bemötande av människor. Inom utbildningen ingår ämnen som bland annat Psykiatri, Anatomi och fysiologi, Psykologi och Social omsorg.

Jämför dina favoriter