Utbildning till nätverkstekniker

Länken som får kommunikationen att fungera

Som nätverkstekniker har du hand om den tekniska biten av säker och smidig kommunikation på ett företag eller organisation. Är du IT-intresserad och vill ha en yrkesförberedande utbildning? Hitta din utbildning till nätverkstekniker här!
Visar 1-14 av 14 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-14 av 14 träffar

Vad gör en nätverkstekniker?

Som nätverkstekniker arbetar du med infrastrukturen för kommunikation på ett företag eller en organisation. Din uppgift är att se till att information kan spridas på ett bra sätt och att data kan förvaras säkert. Arbetet innebär att du har det tekniska ansvaret för sammankopplingen mellan webblösningar, telefoni och datorer. För att kommunikationen ska fungera behövs en nätverkstekniker som designar, installerar, anpassar och underhåller länkarna i nätverket. 

Hur kan jag utbilda mig till nätverkstekniker?

Utbildningar till nätverkstekniker finns på komvux som yrkesvuxprogram. För att gå utbildningen behöver du oftast en grundskoleutbildning eller motsvarande. 

Efter en utbildning till nätverkstekniker

Efter att du utbildat dig till nätverkstekniker på ett yrkesvuxprogram kan du börja jobba direkt efter utbildningen. Om du är sugen på att läsa vidare och specialisera dig ännu mer kan du hitta utbildningar inom data, IT och nätverk inom yrkeshögskolan eller på högskola eller universitet. Då behöver du även se till att ha grundläggande behörighet.

Vad ingår i en utbildning till nätverkstekniker?

Under en utbildning till nätverkstekniker lär du dig hur nätverk fungerar så att du kan installera mjukvara och bygga upp systemlösningar. Du får kunskap om lagar och föreskrifter du behöver förhålla dig till och lär dig felsöka, identifiera och åtgärda olika typer av fel i nätverksutrustning. Du lär dig också att ge support till användare. En viktig del i utbildningen är att du lär dig arbeta med molnteknik och automatisering. Brandväggar, routrar, switchar och VPN är andra begrepp som du kan komma att bekanta dig med under din utbildning.

Exempel på kurser som kan ingå i en utbildning till nätverkstekniker:

  • Datorteknik 
  • Digital kommunikationsteknik
  • Administration av nätverks- och serverutrustning
  • Nätverksteknik
  • Nätverksadministration
  • Nätverkssäkerhet
  • Nätverksteknologier
  • Support och hemservice

Kan jag gå en utbildning till nätverkstekniker på distans?

Det finns flera utbildningar att välja på om du vill studera på distans. Om du är intresserad av att utbilda dig till nätverkstekniker kanske du redan har ett visst IT-intresse, och det enda du behöver för att plugga till nätverkstekniker på distans är en dator och internetuppkoppling. 

Jämför dina favoriter