Visa studentum.se som: Mobil

Därför ska du våga byta karriär mitt i livet

Funderar du på att skola om dig och byta karriär? Kanske trivs du inte med ditt nuvarande jobb eller så finns det något annat du drömt om att arbeta med hela livet. Du är inte ensam! Idag finns det goda förutsättningar för dig som känner dig redo att byta bana, oavsett var i livet du befinner dig. 

Att skola om sig innebär för många en nystart i livet. Det innebär också en spännande start på en helt ny karriär. Det är lätt att glömma bort hur stor del av våra liv och vår vakna tid som vi faktiskt spenderar på vår arbetsplats. Just därför kan det vara än mer viktigt att göra något som du känner att du trivs med. 

Arbetsmarknaden och våra vanor ser heller inte ut som de gjorde för bara några år sedan. Förr var det vanligt att välja ett yrke och hålla sig till det genom hela livet, men nu är det vanligare att byta yrke flera gånger under karriären. Den utvecklingen gör också att vi behöver se på lärande som något aktivt där vi ständigt utvecklas och lär oss nya saker genom hela våra yrkesliv. 

Byta karriär vid 40

Eller varför inte vid 50? Vi förstår att det kan låta skrämmande att börja om från början senare i livet. Däremot får du inte glömma att du vid 50 års ålder kan ha ungefär 15 år kvar att arbeta så varför inte göra de åren till meningsfulla och spännande arbetsår?

Oavsett när du bestämmer dig för att byta karriär finns det goda möjligheter till att få den hjälp och det stöd du behöver för att klara av ett karriärbyte. För dig som vill skola om dig finns det många bra studiealternativ. Du kan välja mellan högskoleutbildning, yrkesutbildning, komvux eller yrkeshögskoleutbildning. Du kan också välja hur länge du vill läsa. Kanske skulle det passa dig att läsa ett helt fullständigt program eller ta en enstaka kurs på distans. 

Olika utbildningstyper för dig som vill byta karriär 

Många som skolar om sig väljer att läsa något som de är intresserade av och som de känner är givande och roligt. Det finns även de som väljer att gå efter vilka yrken och utbildningar som förväntas ge jobb inom de närmsta åren. Oavsett vilken väg du väljer att gå finns det olika utbildningsformer som kan passa dig. 

Yrkeshögskoleutbildning: En yrkeshögskoleutbildning passar dig som vill skapa dig en ny karriär inom ett yrke där det förväntas finnas jobb. Dessa utbildningar skapas nämligen utifrån de behov som finns på arbetsmarknaden vilket gör att de nästan alltid leder till jobb. 

Jag vill hitta en yrkeshögskoleutbildning


Yrkesutbildning:
En yrkesutbildning passar dig som vet vad du vill bli. En yrkesutbildning leder till en yrkestitel inom ett speciellt område och innebär att du kan bli allt från barnskötare, socialpedagog, fotbollstränare till hälsocoach eller webbredaktör.
 

Jag vill hitta en yrkesutbildning


Högskoleutbildning:
Vill du studera på universitet- eller högskola kan du antingen välja att läsa fristående kurser eller ett helt program. Du kan också komplettera kurser du redan läst för att bygga en egen kandidatexamen. 

Jag vill hitta en högskoleutbildning

Komvux: En komvuxutbildning passar dig som behöver komplettera dina betyg från gymnasiet. Komvux erbjuder också lärlingsutbildning och gör det enklare för dig att ta klivet mot en ny karriär.

Jag vill hitta en komvuxutbildning


Byta jobb = ångest?

Så behöver det verkligen inte vara. Vanliga farhågor som att det kommer vara svårt att fokusera på studier när du inte gjort det på några år eller att din ekonomi kommer falla isär behöver inte vara sanningen för dig. 

Du har rätt att ta studiemedel och få bidrag från CSN som vanligt fram till 60 års ålder. I år kommer det även att tillkomma en ny reform som ger dig som arbetat i några år möjlighet att få omställningsstudiestöd. Det innebär utökade möjligheter till rådgivning och ger dig tryggheten som en anställning ger samtidigt som du kan uppdatera dina kompetenser. Läs mer om omställningsstudiestödet på vår systersajt utbildning.se.

Bra utbildningar för dig som vill skola om dig 

Vill du satsa på en utbildning till ett yrke där du vet att jobbmöjligheterna ser goda ut både nu och flera år framåt? Vi har listat yrken som beräknas vara fortsatt heta på arbetsmarknaden år 2026. 

YRKEN MED GODA JOBBMÖJLIGHETER SOM KRÄVER HÖGSKOLEUTBILDNING

YRKEN MED GODA JOBBMÖJLIGHETER INOM ÖVRIGA UTBILDNINGSNIVÅER


Börja plugga – det är aldrig för sent!

Gör som många andra före dig redan gjort – våga ta steget mot en karriär som passar dig bättre. Det spelar ingen roll om du bestämmer dig för att byta bana när du är 30, 40 eller 50. Ingenting är omöjligt!

Källa: Arbetsförmedlingen

Senast uppdaterad: 20 maj 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-22

SBS – Studentbostäder i Norden

Antagen till en utbildning? Grattis! Då är det dags att söka bostad! Studentbostäder i Norden hjälper dig som är student att hitta en studentlägenhet oavsett var i Sverige du ska studera. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-03

Nya samarbetspartners: Att Studera!

När man ska välja utbildning dyker det ofta upp många frågor. Hur är egentligen föreläsningarna? Måste man verkligen plugga 8 timmar om dagen? Hur är studentlivet i staden och hur svårt är det att bli antagen? Podden Att Studera har, precis som vi, som syfte att hjälpa studiesugna personer att hitta rätt i utbildningsdjungeln. Därför har vi nu teamat upp!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Yrkesutbildningar – för dig som vill ha en specifik yrkestitel

Välj mellan allt från personlig tränare till journalist eller elinstallatör. Vilken utbildning passar dig bäst? Utbudet bland yrkesutbildningar är varierat och du kommer med största sannolikhet att hitta något för dig!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in