7 utbildningar som leder till jobb inom 1 år utan gymnasiebetyg

En gymnasieexamen är ett krav för många eftergymnasiala utbildningar, men inte alla. Här är utbildningar för dig utan gymnasiebetyg som vill ut i arbetslivet snabbt.

7 utbildningar som leder till jobb inom 1 år utan gymnasiebetyg

Drömmer du om att plugga vidare men saknar fullständiga betyg från gymnasiet? Du behöver inte oroa dig, det finns flera olika utbildningar att välja mellan. Här listar vi sju utbildningar som har goda jobbchanser inom ett år och som dessutom inte kräver en gymnasieexamen.

För att läsa en utbildning på högre nivå krävs det ofta att du har vissa förkunskaper, exempelvis är grundläggande behörighet ett krav för utbildningar på universitet och högskola. Här kan du läsa mer om vad grundläggande behörighet innebär. Efter att ha gått vissa program på gymnasiet kan du ha uppnått det som krävs för att läsa vidare. Har du av någon anledning inte en gymnasieexamen, uppnått grundläggande behörighet eller har du kanske ofullständiga betyg från gymnasiet, då kan du läsa en yrkesutbildning och snabbt ta dig in på arbetsmarknaden.

Vad är en yrkesutbildning? 

En yrkesutbildning är en kortare utbildning där du får lära dig de kunskaper du behöver för att arbeta inom ett visst yrke. Utbildningarna är ofta nischade vilket passar dig bra om du vet vilken riktning du vill gå. Yrkesutbildningar utmärker sig också av att de oftast består av en längre praktikperiod, vilket ger dig de praktiska kunskaperna du behöver för yrket du drömmer om. 

Komvux erbjuder flera olika typer av yrkesutbildningar och kurser för dig som vill utbilda dig vidare utan gymnasieexamen. Även folkhögskolor erbjuder yrkesutbildningar och deras utbildningar är ofta anpassade efter studenternas behov, vilket är perfekt om du behöver extra stöd i dina studier. För många yrkesutbildningar är ett intresse för yrket tillräckligt för att ansöka. 

7 korta utbildningar, med goda jobbchanser som inte kräver grundläggande behörighet

För dig som vill läsa upp dina betyg

Drömmer du ändå om ett yrke som kräver en högskole- eller universitetsutbildning? Eller vill du läsa en yrkesutbildning där grundläggande behörighet är ett krav? Då kan du läsa upp dina gymnasiebetyg för att uppnå de förkunskaper som krävs för den utbildningen du vill läsa. Folkhögskolor erbjuder nämligen, utöver flera olika yrkesutbildningar, möjligheten att läsa in grundläggande behörighet. Komvux erbjuder digockså möjligheten att läsa in grundläggande behörighet eller komplettera luckor från gymnasiet.

Källa: Statistiska centralbyrån


Annonser