Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 52 träffar

Läkarutbildningar i Sverige och utomlands

Läkarutbildningar - läs läkarprogrammet

I Sverige består läkarprogrammet av tre separata steg:

  • Grundutbildning
  • Allmäntjänstgöring (AT)
  • Specialisttjänstgöring (ST)

Efter de inledande 5,5 årens studier på läkarprogrammet har du samlat ihop 330 högskolepoäng, vilket ger dig din läkarexamen. Sen följer en 18-21 månader lång allmäntjänstgöring, vilket är en komplettering av grundutbildningen, där du får den praktiska erfarenhet du behöver för att få din läkarlegitimation. Majoriteten av läkarstudenterna i Sverige väljer att specialisera sig efter avslutad allmäntjänstgöring. Specialisttjänstgöringen genomförs under minst fem år. Totalt sett blir alltså utbildningen drygt tolv år lång.

Inriktningar - ST

De olika specialiteterna inom specialisttjänstgöringen delas in i nio olika områden: kirurgiska, invärtesmedicinska, barnmedicinska, psykiatriska, bild- och funktionsmedicinska, laboratoriemedicinska, neurologiska, enskilda basspecialiteter och tilläggsspecialiteter.

Antagningsprocessen

Antagningen till läkarprogrammet sker två gånger per år, till höst- och vårterminen. Utöver grundläggande behörighet krävs även Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2 (eller motsvarande), för att du ska vara behörig att söka utbildningen. Söktrycket har dock länge varit högt och konkurrensen om platserna är därför hård. Vissa lärosäten väljer därför att komplettera sin antagningsprocess med alternativa urvalsmetoder, som exempelvis intervjuer eller att väga in högskoleprovsresultat i kombination med betyg.

Här kan du läsa läkarprogrammet

I Sverige finns det sju universitet som erbjuder läkarprogrammet:

  • Göteborgs universitet
  • Karolinska institutet
  • Linköpings universitet
  • Lunds universitet
  • Umeå universitet
  • Uppsala universitet
  • Örebro universitet

Läs ett läkarprogram utomlands

Har du svårt att komma in på de svenska läkarutbildningarna eller vill bo och studera utomlands ett tag? Ta dig då en titt på de utländska läkarutbildningarna som finns. Du kan välja mellan att ansöka direkt till den utländska skolan eller ta hjälp av en utlandsagent som hjälper svenska studenter att ansöka till läkarutbildningar utomlands.

Behörighetskraven varierar en aning mellan olika skolor, men är i allmänhet en aning lättare att komma in på jämfört med de svenska universiteten. Det betyder dock inte att kvaliteten skulle vara sämre. Att studera till läkare utomlands blir allt mer populärt och länder så som Polen, Bulgarien och Lettland får årligen en mängd svenska studenter som kommer till deras skolor. Notera att undervisningen sker på engelska och att utbildningen är avgiftsbelagd.

Lycka till med dina studier!

Jämför dina favoriter
Videoreportage