Universitets- & högskoleutbildning

Läkarutbildning i Lettland – Riga Stradins University

Längd
6 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Engelska
Längd
6 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Engelska
Få mer information om utbildningen 👍

Läkarutbildning i Lettland – Riga Stradins University

Läkarutbildning i Lettland

Läs till läkare på Riga Stradins University

På universitetet i Riga kan du studera till läkare. Utbildningen är 6-årig och följer EUs riktlinjer, vilket innebär att du efter avslutad utbildning kan arbeta som läkare i hela Europa, inklusive Sverige. Motsvarande AT tjänstgöringen ingår i utbildningen.

Universitetet har mycket gott rykte och kostnaderna är på en rimlig nivå. För dig som vill studera medicin utomlands är Riga Stradins University (RSU) definitivt en läkarutbildning vi rekommenderar. Det är stor skillnad mot att studera i Polen.Sveriges Läkarförbundavråder från att börja en polsk läkarutbildning på grund av risken att hamna i kläm när AT avskaffas.

Några fakta och fördelar med läkarutbildningen i Riga

1. RSU har mycket gott renommé och rankas högt bland de baltiska universiteten. Till läkarutbildningen söker sig studerande från hela Europa. Totalt har Riga Stradins University ca 7.000 studenter, varav drygt 1.000 utländska studerande.

2. Hela läkarutbildningen är på engelska. Eftersom delar av den praktiska träningen sker på lettiska patienter ingår även en lettisk språkkurs under de två första åren.

3. Lärarna är högt kvalificerade lettiska läkare och specialister, ofta med internationell erfarenhet. Du får en modern undervisning med dagsaktuella kunskaper och färdigheter som står sig väl i jämförelse med läkarstudier i andra länder.

4. Läkarutbildningen är godkänd i hela Europa och även i t.ex. delar av USA. Under studietiden har du möjlighet att under en termin delta i utbyten med andra medicinska högskolor utomlands.

5. Inga antagningsprov. Du får snabbt besked om du antas eller ej.

6. Riga är en dynamisk stad i utvecklingdär unga människor trivs mycket bra. Staden har ett gammalt medeltida centrum, mängder av kaféer och affärer, ett omfattande nöjesliv och ett stort utbud av kultur och sport (bl.a. genom RSUs egen sportklubb).

7. Riga ligger bara 45 mil från Stockholm. Mindre än en timmes flygresa bort eller med färja över natten. Det är praktiskt och lätt att hålla kontakten med Sverige.

För mer information om Läkarutbildning i Lettland – Riga Stradins University, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

september 2024

  • Klassrum
  • Riga
  • Engelska

februari 2025

  • Klassrum
  • Riga
  • Engelska

Upplägg

Det akademiska läsåret startar runt 1 september och pågår till senare halvan av juni. Det innebär omkring 38 studieveckor per år. Det är också möjligt att påbörja studierna i februari.

Omfattning

Studierna omfattar 6 läsår eller 360 ECTS-poäng (se nedan under ”Kursplan”) och resulterar i en Degree of Medical Doctor, M.D. När du är klar med studierna kan du börja arbeta som läkare, du behöver således inte genomgå AT-tjänst. För att kunna arbeta som läkare i Sverige ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Den medicinska fakulteten vid Riga Stradins University ger en professionell utbildning under ledning av högt kvalificerade lärare med erfarenhet från både lettiska och utländska universitet. Stora delar av läkarutbildningen sker i små undervisningsgrupper jämfört med i många andra länder. Förhållandet lärare/elever är 1/17 i genomsnitt. De flesta studenterna på programmet är internationella studenter ifrån EU området, många kommer ifrån de nordiska länderna och Tyskland.

Målet med programmet är att utbilda akademiskt kunniga och professionellt tränade läkare samt att förse samhället med högt kvalificerad medicinsk kompetens.

Så ansöker du

  • Allmän behörighet för högskolestudier i Sverige (godkänt slutbetyg).
  • Godkända betyg i alla ämnen. Ansökningar med betyg i F eller IG accepteras inte.
  • Minst två kurser i naturvetenskapliga ämnen med som lägst betyget C/VG i den på högst nivå. Minst en av kurserna ska vara på steg 2-nivå. Har du läst naturprogrammet innebär det för de flesta minst C/VG i biologi 2 eller kemi 2, helst i båda.
  • I matematik måste du som lägst ha läst kursen matematik 3 med godkänt betyg.
  • Du har större chans att bli antagen till läkarprogrammet om du har läst naturprogrammet alternativt läst motsvarande kurser på komvux.
  • Flera kurser och bra betyg i fysik är meriterande, men inget krav.
  • God nivå i engelska. C i engelska 6 (VG i engelska B). Har du läst engelska 7/C så behöver du istället ha C/VG i den kursen. Se annars nedan.
  • Är du osäker på dina betyg har du möjlighet att maila dem till oss på Avista för bedömning.

OBS! Även om du möter alla ovanstående krav så är det ingen garanti att du blir antagen. Det kan vara bra för dig att veta att ungefär en av tre sökande antas till läkarutbildningen. Utöver ovanstående krav lägger skolan också vikt på motivationsbrev, rekommendationsbrev, relevanta arbetslivserfarenheter samt eftergymnasiala studier. Det är en fördel att ansöka till utbildningen tidigt under ansökningsperioden.

Utöver ovanstående krav lägger skolan också vikt på motivationsbrev, rekommendationsbrev, relevanta arbetslivserfarenheter samt eftergymnasiala studier. Det är en fördel att ansöka till utbildningen tidigt under ansökningsperioden.

Du kan räkna med en handläggningstid på 4-8 veckor innan du får besked om du antagits till läkarstudierna på RSU eller ej.

Språkkunskaper i engelska

Om du inte uppfyller betygskriterierna i engelska ovan behöver du göra ett internationellt språktest.

Ansökan till Riga Stradins University

• Innan du gör en fullständig ansökan vill vi göra en förhandsbedömning av dina chanser att bli antagen. Mejla en kopia av dina gymnasiebetyg till oss på Avista. Ange eventuellt även andra omständigheter som gör dig till en lämplig sökande.

• När vi har meddelat att du har chans att bli antagen är nästa steg att du fyller i Avistas egen ansökningsblankett 

för college- och universitet online. När vi mottagit din ansökan skickar vi dig skolans ansökningshandlingar tillsammans med instruktioner, tips och råd om hur du sammanställer ansökan.

• Vi skickar dig också gärna detaljerad information på förhand om ansökan tillsammans med råd och tips för hur du färdigställer din ansökan med störst chanser till att bli antagen.Fyll i frågeformuläret på denna sida!

En fullständig ansökan består av:


• Skolans ifyllda ansökningshandlingar
• Certifierad kopia av gymnasiebetyg på svenska och engelska
• Intyg på ev andra utbildningar eller relevanta arbetserfarenheter
• Två rekommendationsbrev från t.ex. tidigare lärare eller arbetsgivare
• Ett motivationsbrev
• Två kopior av ditt pass
• Handling som styrker dina engelskkunskaper (t.ex. gymnasiebetyget)
• Betald ansökningsavgift på 100 EUR (ca 1.100 kr) som betalas till Riga Stradins University. Inga andra ansökningsavgifter tillkommer. AVISTA tar inte ut några egna avgifter för din ansökan eller utbildning.

Boende och fritid

Du kan antingen boka permanent boende i förväg eller börja med ett tillfälligt boende.

Du kan boka boende när du fått ditt antagningsbesked. Tillsammans med bekräftelsen får du mer information om vilka alternativ som finns, hur du går till väga och hur du kan boka plats på ett studenthem. Du kan också besöka RSU på någon av deras “Open Days” (se under rubriken “Ansökan”) och förbereda för ditt boende.

Många väljer också att bo på ett tillfälligt studentboende, vandrarhem eller enklare hotell de första dagarna. Under tiden ordnar man med permanent studentboende, en egen lägenhet eller en lägenhet att dela med andra studenter.

Totalt uppskattar skolan levnadskostnaderna till ca 700 euro/månad (ca 8.000 kr) för boende, mat och nöjen. Riga som stad anses billigare än de flesta andra europeiska huvudstäder.

Före kursstart kommer du att få mer information om boende och tips och råd om vart du kan vända dig.

Fritid

Riga är Lettlands huvudstad med ca 720.000 invånare. Det är landets politiska, ekonomiska och kulturella centrum och en stad under snabb och dynamisk utveckling som har mycket att erbjuda unga studerande.

Rigas hjärta är den charmiga medeltida stadsdelen med vindlande gator, marknader, gränder och kaféer. Inte för inte är Riga med på Unescos världsarvslista och europeisk kulturhuvudstad 2014.

Riga är också en modern stad med ett stort utbud av shopping, nöjen och kultur. Nattlivet är aktivt och det finns klubbar, pubar och barer för de flesta smaker. Den som vill har ingen svårighet att gå ut varje kväll i veckan…

Som student kan du delta i ett aktivt studentliv genom någon av universitetets många studentorganisationer och föreningar. Riga Stradins University har också en egen sportklubb där du kan träna basket, volleyboll, fotboll, tennis, mm eller gå på gym och styrketräning.

Om du vill göra utflykter från Riga finns det många platser och städer att besöka. På nära håll finns t.ex. Jurmala, en badort med en av Östersjöns vackraste sandstränder.

Kostnader

  • Kostnad per läsår: 12 500 euro (ca 130 000 kr)

Till ovanstående priser tillkommer:

  • Avgift på 100 euro (ca 1 100 kr) som betalas till RSU i samband med att du skickar din ansökan.
  • Antagningsavgift på 1 500 euro (ca 16 000 kr) för att garantera din plats.

Dessutom tillkommer en del kostnader för kurslitteratur. Mycket av det material som används går dock att låna på universitetets bibliotek.

Studiemedel från CSN

Antagnings- och kursavgiften betalas till RSU i samband med att ditt studiemedel betalas ut av CSN. Du har möjlighet att låna för att delfinansiera kursavgiften från CSN. Utöver detta kan du ta lån från CSN för resa och försäkring.

Fortsatta studier

Efter avslutade läkarstudier finns möjlighet till specialist- och doktorandutbildningar.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Läkarutbildning i Lettland – Riga Stradins University

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 4 recensioner
Skriv en recension
5/5
Jasmin
18 jul 2019

Jag har inte påbörjat utbildningen än, men jag ser fram emot den.

5/5
Pakizah
17 jul 2019
Bästa vägen till Riga !

Tack vare hjälpen från Avista så har jag nu fått plats i Läkarutbildningen på RSU. Det var många steg under processens gång, men jag fick hjälp med alla frågor och funderingar j...

Visa mer
5/5
Alle
16 jul 2019
Snabb och smidig hjälp

Snabb och mycket smidig hjälp. Mina mail svarades snabbt och jag fick all hjälp. Ansökningen till univeristet tog en vecka. Mycket bra

Avista Education & Språkresor
Sibyllegatan 79
114 43 STOCKHOLM

Språkresor och utlandsstudier sedan 1980

25.000 studenter kan inte ha fel! Sedan 1980 har AVISTA förmedlat språkkurser och andra utlandsstudier till tusentals nöjda deltagare i alla åldrar. Vi samarbetar med några av de främsta skolorna i respektive land. Med oss kan du gå en språkkurs...

Läs mer om Avista Education & Språkresor och visa alla utbildningar.

Highlights