Visa studentum.se som: Mobil

Hur tänker du när du väljer utbildning? Hjälp oss att svara på några frågor i vår undersökning och ha chans att vinna två biobiljetter!

Läkarutbildning i Lettland – Riga Stradins University

Avista Education & Språkresor
Sammanfattning
Universitets- & högskoleutbildning
Riga
6 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Engelska
Kommande starter
Riga
september 2020  (Engelska)
februari 2021  (Engelska)

Läkarutbildning i Lettland – Riga Stradins University

Läkarutbildningen i Lettland på RSU

Plugga till läkare utomlands - välj läkarutbildningen i Lettland!

Vill du studera till läkare? Välj läkarutbildningen i Lettland! På Riga Stradins University (RSU) erbjuds en sex år lång läkarutbildning som följer EU:s alla riktlinjer. Detta innebär att du kommer kunna ta arbete som läkare i hela Europa, inklusive Sverige, efter din examen.

Läkarutbildningen vid RSU är godkänd i hela Europa och även i delar av USA. Utbildningen ges på engelska. Delar av den praktiska träningen sker dock på lettiska patienter och därför ingår även en lettisk språkkurs under dina första två år på universitetet.

Lärarna på RSU är högt kvalificerade lettiska läkare och specialister, flera med internationell erfarenhet. Stora delar av läkarutbildningen sker i små undervisningsgrupper jämfört med i många andra länder. Förhållandet lärare/studenter är 1/17 i genomsnitt. Som läkarstudent på RSU kommer du att få en modern undervisning som står sig väl i jämförelser med läkarstudier i andra länder.

Skolan arrangerar ungefär en gång i månaden öppet hus då du som är intresserad av läkarstudier i Riga kan besöka universitetet. Kontakta Avista för mer information och obligatorisk föranmälan!

Läkarutbildningens upplägg

Läkarutbildningen i Lettland består av obligatoriska och valbara kurser. Studierna är indelade i följande tre block:

 • Basämnen (år 1-2): teoretiska kurser som består av ämnen från olika vetenskaper - anatomi, histologi, fysiologi, medicinsk kemi, biokemi samt humanistiska ämnen som filosofi, psykologi och språk.
 • Förkliniska studier (år 3): kurser rörande patologiska tillstånd och processer.
 • Kliniska studier (år 4-6): kurser som omvandlar dina teoretiska kunskaper till praktiska kliniska färdigheter.

Läkarutbildningen på RSU har studerande från hela Europa. Totalt har universitetet cirka 8000 studenter, varav drygt 1000 är internationella studenter. Riga Stradins University har ett väldigt gott rykte och rankas högt bland de baltiska universiteten. Dessutom ligger studiekostnaderna på en rimlig nivå.

Läkarstudent i Riga

Riga är en dynamisk stad i utveckling. Här trivs unga studenter i regel väldigt bra. Riga har ett gammalt medeltida centrum, massor av kaféer och affärer, ett omfattande nöjesliv och ett stort utbud av kultur och sport (bl.a. genom RSU:s egen sportklubb). Om du ändå skulle få hemlängtan så ligger Riga närmare Sverige än du kanske tror; bara 45 mil från Stockholm, d.v.s. mindre än en timmes flygresa eller med färjan över natten.

Totalt uppskattas levnadskostnaderna i Riga till ca 700 Euro per månad för boende, mat och nöjen. Riga som stad anses billigare än de flesta andra europeiska huvudstäder. Före kursstart kommer du att få information om boende och tips och råd om vart du kan vända dig.

Utbyte utomlands under dina läkarstudier i Lettland

Riga Stradins University uppmuntrar studenterna att delta i ett studentutbyte med andra medicinska universitet utomlands. Som läkarstudent vid RSU har du möjlighet att studera 3-12 månader på något av 50 andra europeiska universitet, vilket kommer att ge dig en värdefull akademisk, kulturell och personlig erfarenhet. Du har också chans till ett stipendium som täcker hela eller delar av kostnaden för studier och resor.

För mer information om Läkarutbildning i Lettland – Riga Stradins University, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Inga antagningsprov. Du får snabbt besked om du antas eller ej.

Riga Stradins University samarbetar med Avista här i Sverige. Avista skickar dig gärna detaljerad information om hur du ansöker, tillsammans med råd och tips för hur du har störst chanser till att bli antagen. Du är också välkommen att besöka Avistas kontor i centrala Stockholm för information och rådgivning (boka gärna tid i förväg).

Antagningskrav till läkarutbildningen på RSU

 • Allmän behörighet för högskolestudier i Sverige (godkänt slutbetyg).
 • Inga underkända betyg.
 • Minimum C i antingen kemi 2 eller biologi 2, helst båda. Kurser i fysik är en extra merit.
 • Minst C i den mest avancerade kursen man läst i matematik.
 • C i engelska 6 (VG i engelska B). Har du läst engelska 7 behöver du ha C i det också (VG i engelska C). Annars kan du göra ett språktest i engelska, exempelvis IELTS eller TOEFL, för att bevisa dina kunskaper.

Ett högt snittbetyg påverkar dina chanser att bli antagen (liksom andra utbildningar och relevant arbetslivserfarenhet).

OBS! Ovanstående är skolans minimikrav. Observera att cirka en av tre sökande antas till läkarutbildningen i Lettland. Det kan vara en fördel att ansöka tidigt under ansökningsperioden.

Examen & Intyg

Studierna omfattar sex läsår eller 360 ECTS-poäng och resulterar i en Degree of Medical Doctor, M.D.

Läkarutbildningen i Lettland förutsätter deltagande i föreläsningar, seminarier, prov och examina. Utvärdering av studenterna sker genom lärarledda diskussioner, praktiska uppgifter, teoretiska prov och examinationer.

Kostnader

 • Kostnad per läsår: 12 000 euro (ca 120 000 kr)

Till ovanstående priser tillkommer:

 • Avgift på 100 euro (ca 1 000 kr) som betalas till RSU i samband med att du skickar din ansökan.
 • Antagningsavgift på 1 500 euro (ca 15 000 kr) för att garantera din plats.

Dessutom tillkommer en del kostnader för kurslitteratur. Mycket av det material som används går dock att låna på universitetets bibliotek.

Studiemedel från CSN

Antagnings- och kursavgiften betalas till RSU i samband med att ditt studiemedel betalas ut av CSN. Du har möjlighet att låna för att delfinansiera kursavgiften från CSN. Utöver detta kan du ta lån från CSN för resa och försäkring.

Fortsatta studier

Efter avslutade läkarstudier finns möjlighet till specialist- och doktorandutbildningar.

Avista Education & Språkresor

Avista Education & Språkresor

Avista Education & Språkresor

AVISTA erbjuder språkkurser utomlands, college- och universitetsutbildningar, volontärresor samt arbete utomlands. De flesta av Avistas program berättigar till studiemedel från CSN! Språkkurser: Avista startade redan 1980 som ett alternativ till språkresor med bara svenska deltagare. Avista menade på att det...


Läs mer om Avista Education & Språkresor och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Läkarutbildning i Lettland – Riga Stradins University

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Avista Education & Språkresor

Sibyllegatan 79
114 43 STOCKHOLM


Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 4 recensioner.

Jasmin
(5)
Jag har inte påbörjat utbildningen än, men jag ser fram emot den.
Pakizah
(5)
Tack vare hjälpen från Avista så har jag nu fått plats i Läkarutbildningen på RSU. Det var många steg under processens gång, men jag fick hjälp med alla frågor och funderingar jag hade. Skulle rekommendera Avista till alla som söker utbildning utomlands.
Alle
(5)
Snabb och mycket smidig hjälp. Mina mail svarades snabbt och jag fick all hjälp. Ansökningen till univeristet tog en vecka. Mycket bra
Beställ information

För att få mer information om utbildningen Läkarutbildning i Lettland – Riga Stradins University från Avista Education & Språkresor, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(5,0)
Baseras på 4 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(5,0)
Baseras på 6 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: