Fanny studerar till läkare på LSMU

Lithuanian University of Health Sciences

Fanny, 26: ”Kaunas är en säker stad med trevliga människor!”

Läkarstudenten Fanny Hilding har studerat på Lithuanian University of Health Sciences (LSMU) sedan 2019, och är nu inne på sitt tredje år. Hon är mycket nöjd med sitt val av både utbildning och universitet. Läs intervjun med henne nedan för att få insikt i hur det är att vara läkarstudent på LSMU.

Vad tycker du om LSMU? Hur skulle du beskriva universitetet?

Jag älskar LSMU. Det är ett stort universitet med många fakulteter och byggnader runt om i staden Kaunas, som är Litauens näst största stad. Det är ett rikt studentliv här och resurserna på skolan är fantastiska. Det ger oss som pluggar här stora möjligheter att förstå, lära och få mycket praktisk färdighet. Kaunas har det största “medical center” i östeuropa, med ett stort universitetssjukhus. Här jobbar man nära läkare och patienter. Vi följer dessutom PBL (Problem Based Learning) och får börja lösa medicinska fall redan från år 2, vilket är väldigt intressant! Universitetet har internationella program för alla program, dvs. Odontologi, Medicin, Veterinär m.fl. (på engelska). Det innebär att du får plugga med människor från hela världen! Det är rikt med nationaliteter här vilket gör att du möter likasinnade människor från världens alla hörn!

Fanny läkarstudent

Var det svårt att klara antagningsprovet? Gick du en pre-med?

Jag antar att det är högst personligt. Jag gjorde antagningsprovet 5 år efter jag tagit studenten (gick naturvetenskapliga programmet) och skulle säga att det inte var jättesvårt, men det märktes visserligen att jag glömt lite av det jag pluggade på gymnasiet. Jag skulle säga att det är bra att repetera baskunskaperna från gymnasiet i Kemi och Biologi, och rekommenderar alla att göra det. Nästan så att det är ett måste faktiskt; gå igenom båda ämnena om det inte ligger färskt i minnet. Jag gick inte pre-med men har flera kompisar som gjort det och som tyckte det var jättebra!

Vad har varit den roligaste kursen hittills?

Jag har tyckt att allt varit roligt hittills, tro det eller ej! Med all praktik vi får så är det svårt att tycka något är tråkigt. Anatomin i början var väldigt kul, och första året gav mycket baskunskaper som var roligt att lära sig. Dock skulle jag säga att andra året helt klart är roligare då du får börja applicera din kunskap mer. Jag har lärt mig lättare under PBL när vi går in på system i kroppen istället för “ämnen”. Nutrition & Metabolism samt Internal Medicine var superkul!

Är det många svenska/utländska studenter i din klass?

Jag går det internationella programmet så det är bara utländska studenter i min klass. Det finns många svenskar och skandinaver här, och ett litet community bland oss. Men det är även mycket tyskar, spanjorer, israeler och en rad fler nationaliteter!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

White coat on, hårnät och handskar – sedan direkt in på någon “practical”, ett seminarium eller kanske föreläsning. Som sagt mycket laborationer, presentationer och intressanta diskussioner! Jag börjar alltid med en kopp kaffe på morgonen och går samtidigt bort mot skolan, om vi inte ska vara i en annan del av staden, då tar jag bussen. Kollektivtrafiken är bra och billig här, och staden är inte så stor – så man kan ta sig runt på många olika vis! Väl på skolan gör vi oss redo för vad som står schemalagt, därefter kanske vi går och äter lunch ihop; antigen i skolans café/restaurang eller någonstans på stan. Därefter beger vi oss mot nästa lektion/laboration eller pluggar lite innan vi ska vidare. Skoldagarna på universitetet är inte jättelånga och ger oss därmed möjlighet att plugga/göra annat mellan eller efter det som är schemalagt. Biblioteket är väldigt populärt för många att gå och sätta sig på för plugg! Rekommenderar starkt!! På kvällen studerar jag, tränar eller möter upp en vän. Och antingen pluggar vi ihop eller sitter och pratar över en kopp kaffe, eller en drink om stämningen är festlig!

Hur intensiva är läkarstudierna? Har du mycket fritid utöver studierna?

Studierna är väldigt intensiva. Det tror jag alla var beredda på när de tackade ja till sin plats på läkarutbildningen. Självklart har jag fritid över, men det är ett val man får ta. Man väljer sin fritid helt enkelt. Första året hade jag svårt att “ta ledigt”. Som vanligt när man pluggar är man aldrig ledig, det finns alltid något att göra (läs: mycket att göra). Andra året lärde jag mig att välja min fritid, för även den är viktig. Likaså är sömn och träning! Det är A och O för att klara en tuff utbildning som denna. Men man ska aldrig känna sig dålig/underpresterande/lat om man väljer att ta en helg eller dag ledigt under veckan. Ibland kan man inte fokusera och då är det lika bra att göra något annat istället! Fritid är lika viktigt som pluggtid!!!

Hjärta lektion

Vad tycker du om Kaunas som stad?

Åh – Kaunas är så så så mysigt! Jag älskar Kaunas! Old town är på våren, hösten och sommaren som att befinna sig i Italien med alla uteserveringar, live musik och mysiga gågator. Laisves (huvudgatan) är jättehärlig därtill, med samma vibe, fast i modern stil. Kaunas är en (kostnadsmässigt) billigare stad med många fantastiska restauranger, caféer och pubar! Det finns alltid något att göra och du känner dig som en local. Dessutom har Kaunas vunnit European Capital of Culture 2022 vilket gör att fler museum, gallerier, konserthus och dylikt kommer vara öppna! Det finns häftig street art och Kaunas i sig är en väldigt kreativ och konstnärlig stad. Visserligen finns det, som i
alla andra städer, mindre “fina” områden men generellt så stormtrivs jag här! Jag behöver aldrig vara rädd, Kaunas är en trygg och säker stad med trevliga människor! Dessutom är studentlivet fantastiskt här!!!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag hyr just nu en lägenhet tillsvidare. Lägenheter och hus hittas lätt på Aruodas.lt, vilket är som hemnet ungefär. Här kan man söka efter hyresrätter och bostadsrätter. Första året bodde jag på Solo Society Student Home vilket jag rekommenderar alla att göra första året. Det var nytt när jag flyttade in 2019, så det är fräscht, nytt och modernt. Där kan man hyra lägenheter i olika storlekar i korridorer och man har sitt eget badrum och kök – vilket jag föredrog. Det finns också jättebra pluggsalar, bibliotek, rooftop, bio, gym och annat behövligt där! Receptionen är alltid öppet och det känns nästan lyxigt för att vara ett studentboende. Man knyter många kontakter där, får nya vänner och kan vara med på många fester, tillställningar eller aktiviteter som händer där. Många bor kvar hela studietiden men jag valde att flytta till något eget. Det är inte svårt att hitta boende här vilket är ett plus!

LSMU entre

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag tar läkarexamen, gör BT i Sverige (trots att “AT” är inkluderat i Europeisk läkarutbildning) och därefter flyttar jag och jobbar utomlands någonstans. Vart exakt har jag inte bestämt än, men jag är fascinerad av hur vården funkar i andra delar av världen. Dessutom vill jag vara till stor hjälp i länder där alla inte har samma tillgång till vård som vi har i Sverige, exempelvis. Vård är en rättighet och något alla ska kunna få, oavsett vem man är eller vart man bor. Därför vill jag vara till stor hjälp där människor till och med kanske lever i misär, och därmed är i stort behov av min hjälp! Jag vill rädda liv.



Läs mer om Lithuanian University of Health Sciences