Sophia Kirby - utbildad tandhygienist

Sophia utbildade sig till tandhygienist på Odontologen i Göteborg och precis som alla sina kursare hade hon fått jobb redan innan hon ens tog examen. Läs mer om yrket, kompetensutveckling och Sophias upplevelse här. 

Sophia utbildade sig till tandhygienist på Institutionen för odontologi i Göteborg och precis som alla sina kursare hade hon fått jobb redan innan hon ens tog examen. Läs mer om yrket, kompetensutveckling och Sophias upplevelse här.

Vad var det som var bra med din skola och utbildningen du gick?

Det bästa var att utbildningen blandade praktiska moment med teori på ett givande sätt. Eftersom Institutionen för odontologi, där jag gick, har en egen tandvårdsklinik fanns det alla möjligheter att få praktisk erfarenhet. När jag tog examen 2018 var det stor brist på tandhygienister och alla mina kursare hade påskrivna kontrakt innan vi tog examen.

Vad får man arbeta med som tandhygienist?

Det finns många olika arbetsuppgifter för en tandhygienist, oavsett om det är att införa eller utveckla projekt på kliniken där man arbetar eller att sitta med i större sammanhang så som till exempel ”TAIK”, vilket är då ”Tandhygienist i kommunal verksamhet”.

Sophia har själv suttit med i större projekt som till exempel Folktandvårdens Unga Rådgivare – en referensgrupp som arbetar med Folktandvårdens utveckling. Hennes uppfattning är att många nog tror att tandhygienistyrket är ganska begränsat men hon menar att det finns flera vägar att gå om man vill utvecklas vidare.

– Man kan till exempel söka sig till specialistkliniker med fokus på olika delar i tandvården, bli koordinator, forska eller varför inte undervisa? Själv har jag arbetat ett år deltid på specialistkliniken för Orofacial Medicin – något som verkligen ökat min kompetens. Nu ska jag dessutom gå vidare och bli klinisk handledare på tandläkarprogrammet!

Vilka tips och råd skulle du ge till någon som är intresserad av ditt yrke?

Som tandhygienist träffar man många olika personer varje dag, så att möta patienter är något som man måste tycka känns givande. Till skillnad från tandläkare jobbar tandhygienister nästan alltid själva, så det krävs också självständighet. Och glöm inte att det kan vara ett ganska högt tempo till och från!

Läs mer om utbildningen


Annonser