Universitets- & högskoleutbildning

Läkarprogrammet

Längd
360 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 17 april
Utbildningsform
Klassrum
Längd
360 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 17 april
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Läkarprogrammet

Läkarprogrammet är en akademisk yrkesutbildning som sträcker sig över tolv terminer (6 år) och ger dig behörighet att ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Under utbildningen får du de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som legitimerad läkare och du blir väl förbered för både bastjänstgöring och specialistutbildning.

Under utbildningen kommer du att uppnå kunskaper, färdigheter, förmågor och förhållningssätt som krävs för läkaryrket. Programmets tolv terminer delas upp i tre stadier. Under första delen av utbildningen, som omfattar de fyra första terminerna, får du som student teoretisk kunskap om hur människokroppen är uppbyggd och hur den fungerar. Redan i början av utbildningen startar kontakten med patienter och sjukvården, och du får utbildning i patientbemötande. Under andra delen av utbildningen är undervisningen inriktad mot sjukdom, dess uppkomst, orsak och utbredning. Sista delen av utbildningen är huvudsakligen träning av läkarens arbetsuppgifter; denna del är förlagd inom sjukvården.

Målet är att du som examinerad läkare ska vara väl förberedd att möta patienter och delta i den medicinska utvecklingen, till exempel genom fortsatta studier på forskarnivå.

Under programmet inhämtar du kunskap som leder till förståelse om människokroppens byggnad och funktion vid hälsa och sjukdom från molekylär- och cellnivå till den levande människan. Likaså omfattas hur sjukdomar diagnostiseras och behandlas likväl som hur vissa sjukdomar ska kunna förebyggas. Vidare kommer du under utbildningen att tränas i till exempel kommunikation och bemötande av de människor du möter inom sjukvården, liksom andra färdigheter som till exempel ett vetenskapligt förhållningssätt till det medicinska ämnet.

Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier, gruppundervisning, laborationer, klinisk utbildning, handledning med egenreflektion och återkoppling samt fall- och fältstudier.

Huvuddelen av utbildningen är förlagd till Göteborg men under viss tid kan du få klinisk träning och praktik vid andra orter i regionen vilket kan medföra kostnader för dig som student. Krav gällande klädsel och hygien följer sjukvårdens direktiv. Vissa kurser inom programmet kan komma att ges på engelska. Utdrag från belastningsregistret kan komma att göras inför kliniska placeringar.

För mer information om Läkarprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 17 april

Vår

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 15 oktober

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4

Examen & Intyg

Läkarexamen

Sahlgrenska Akademin

Sahlgrenska Akademin


Reportage

Yrkesinspiration: tandhygienist

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Sophia utbildade sig till tandhygienist på Odontologen i Göteborg och precis som alla sina kursare hade hon fått jobb redan innan hon ens tog examen. Läs mer om yrket, kompetensutveckling och Sophias upplevelse här.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Läkarprogrammet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin
Box 400
405 30 Göteborg

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin är en av åtta fakulteter vid Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin gör skillnad för människors hälsa genom utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Våra utbildningsprogram är bland de mest populära i Sverige och vår forskning håller hög...

Läs mer om Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin och visa alla utbildningar.

Highlights