Visa studentum.se som: Mobil

Masterutbildning i textilteknik

Högskolan i Borås
Sammanfattning
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
Borås
120 hp
Heltid
Startdatum: Höst 2020 - Borås
Antagningshistorik

Masterutbildning i textilteknik

Denna utbildning är den enda i sitt slag i Skandinavien och en av få i Europa. Den är utformad för att passa studenter som redan har en kandidatexamen inom området och som kan arbeta självständigt med eget laborativt arbete. För att till fullo kunna tillgodogöra sig programmet behöver studenterna ha goda färdigheter i matematik, textila tillverkningsmetoder, textil materialteknik och textilkemi. Under utbildningen vidareutvecklar studenterna sina kunskaper, färdigheter och bedömningsförmåga inom textilteknik.Kärnan i textilteknik är att textilier lyckas behålla den textila känslan samtidigt som de tillförs nya förmågor och interaktivitet genom olika textiltekniska processer. För att lyckas med detta måste processerna klara de särskilda villkor som textilierna ställer på dem. Därför betonar kurserna processtänkandet med sina aspekter på hållbar utveckling som också är en avgörande drivkraft för institutionens forskning. Under programmets andra år blir forskningsanknytningen särskilt uttalad. Studenternas praktiska laborativa förmågor tränas genom inlämningsuppgifter. Kraven på den vetenskapliga kommunikationsförmågan stegras för varje inlämningsuppgift. På Textilhögskolan finns välutrustade verkstäder, både i industriell skala och småskaliga forskningslaboratorier, där det ofta går att få snabbare resultat på de laborationer som utförs. Kompetensen i kollegiet är unik och möjliggör en stark forskningsanknytning i utbildningen.Under utbildningens första år ges till exempel kurser i textil materialteknik och därefter kompositteknologi och textilkemi. Biokompositer och återvinning av kompositer är länkar i hållbarhetstråden. Andra kurser detta år är textil produktutveckling samt textil elektronik och styrsystem. Andra året inleds med kurser om vad funktionella och smarta textilier kan erbjuda samhället. Nu ska studenterna vara väl förberedda att visa sina textiltekniska kunskaper, färdigheter och förmågor i sitt examensarbete. Här ligger också metodkursen med en större litteraturstudie och vetenskapliga metoder, vilka båda utgår från det aktuella uppsatsämnet. Karriärvägarna efter genomgången utbildning är mycket breda, till exempel att arbeta i industrin med produktion, kvalitet eller forskning och utveckling. Eller kanske fortsätta att gräva än djupare i textilteknik genom att gå vidare till en doktorandutbildning. Överallt där det finns avancerade textila produkter och ett stort tekniskt inslag kan de tidigare studenterna använda sina både breda och djupa kunskaper, och vana att ta sig an nya frågeställningar.

Ansökan och behörighet

Högskoleingenjörsexamen med inriktning textilteknologi eller Teknologie kandidatexamen med huvudområde textilteknologieller motsvarande, 15 hp matematik, 7,5 hp i kemi (med minst hälften inriktning organisk kemi), 7,5 hp i materialteknologi(med minst hälften i polymerteknologi) samt minst 15 hp sammanlagt i garn-, vävning-, trikå-, textil sammanfogningsoch/eller non-woven teknologi.Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/ Engelska 6.

Examen, diplom m.m.

Masterexamen

Högskolan i Borås

Högskolan i Borås ambition är att bli det tredje universitetet i Västsverige. Vi satsar på att vara ett komplett lärosäte som sätter studentens lärande i centrum. Högskolan har cirka 12 400 studenter och drygt 700 anställda. I samverkan med näringsliv och offentlig sektor bedriver vi utbildning och forskning av hög internationell kvalitet och med stor samhällsrelevans.

Till Högskolan i Borås hör de såväl nationellt som internationellt starka varumärkena Textilhögskolan och Bibliotekshögskolan. De båda driver verksamhet inom utbildning och forskning inom sina respektive områden.

Högskolan i Borås driver flera spännande forskningsprojekt och har i dag rätt att examinera forskare inom fyra områden: Biblioteks- och informationsvetenskap, Resursåtervinning, Textil och mode (generell) och Textil och mode (konstnärlig).

Mitt i stan, i ena änden av Allégatan hittar du högskolans samlade campus med lektionssalar, restauranger, café och bibliotek. Det är nära till det mesta och knappt 10 minuters promenad till Resecentrum och Centralstationen. Vi har även högskoleutbildningar på Campus Varberg.

Visa alla utbildningar med Högskolan i Borås

Kontaktuppgifter till Högskolan i Borås

Högskolan i Borås

Allégatan 1
501 90 BORÅS

Tel: 033-435 40 00


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,7)
Baseras på 10 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: