Filtrera efter
Civilekonom
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 30 träffar
1
2
Annonser

Fler kategorier inom Civilekonom

Populära platser

Reportage inom Civilekonom

Civilekonomprogrammet - om utbildningen på universitet

Civilekonomprogrammet är en universitetsutbildning som omfattar 4 års heltidsstudier. De två första åren ger breda kunskaper inom företagsekonomi och nationalekonomi och berör även områdena juridik och statistik. Du väljer sedan en inriktning som du är intresserad av, till exempel Management/Marknadsföring, Redovisning, Finansiering, Controller eller Nationalekonomi.

Vid de flesta stora universiteten och högskolorna finns möjlighet till en termins utlandsstudier i slutet av utbildningen. Under det sista året fördjupar du dig inom din inriktning och sista terminen skriver du ett avslutande examensarbete.

Olika inriktningar

Redovisning

Väljer du att fördjupa dig inom redovisning kommer du förbereda dig teoretiskt för arbete inom ekonomi och revision i företag samt förvaltningar och organisationer. Exempel på arbetsuppgifter kan vara revision, redovisning, bokslut och ekonomisk analys.

Nationalekonomi

Inriktningen nationalekonomi passar dig som vill arbeta eller fördjupa dig i vad som händer i den ekonomiska vardagen som till exempel arbetslösheten och utrikeshandeln. 

Finansiering

Inriktningen finansiering passar dig som vill arbeta eller fördjupa dig inom den finansiella ekonomin vilket kan vara att arbeta inom nationella eller internationella investmentbanker, banker, försäkringbolag eller konsultföretag.

Controller

Inriktningen controller passar dig som vill fördjupa dig i eller arbeta inom ett företag där du har som ansvar att analysera ekonomin och styrningen bakom företaget. Denna inriktning passar dig som gillar att analysera och kunna skapa scenarion hur företaget kan arbeta framåt ekonomiskt då det är en mycket viktig del i yrket som controller.

Antagningskrav

För att komma in på civilekonomprogrammet kan skilja sig lite från olika universitet och högskolor samt antal ansökande. Det som oftast krävs är att du har godkända betyg i följande kurser utöver den grundläggande behörigheten

  • Matematik 3b / 3c
  • Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2
  • Engelska 6

Eller:

  • Engelska B eller motsvarande
  • Matematik C eller motsvarande
  • Samhällskunskap A eller motsvarande

Vem kan kalla sig civilekonom?

Titeln civilekonom har inget juridiskt skydd i Sverige men däremot är det praxis att bara den som uppfyller Civilekonomernas medlemskrav får kalla sig civilekonom. Då krävs som lägst en utbildning i ekonomi motsvarande kandidatexamen på 180 högskolepoäng.

Problemlösning och kreativt tänkande

Civilekonomprogrammet förbereder dig för självständiga arbetsuppgifter inom exempelvis företagsledning, ekonomisk analys, marknadsföring eller redovisning. Civilekonomutbildningen syftar till att förbättra din förmåga till problemlösning, kreativt tänkande och kritiska resonemang. Som civilekonom förstår du hur företag och organisationer fungerar. Du kan leda, organisera och utveckla – men också hushålla med begränsade resurser. 

Efter utbildningen

Efter Civilekonomprogrammet får du en Civilekonomexamen. Som civilekonom har du varierande arbetsuppgifter och kan du jobba inom många olika branscher. Vanliga arbetsplatser är banker, konsultfirmor, industri- och handelsföretag, revisionsbyråer, reklambyråer, intresseorganisationer eller statliga och kommunala förvaltningar, för att nämna några.

För nyexaminerade civilekonomer är det relativt lätt att få jobb och framtidsutsikterna är goda. För mer erfarna ekonomer är det lätt att få jobb. Det råder balans på arbetsmarknaden.