Visa studentum.se som: Mobil
  • = Har restplatser / lediga studieplatser
Visar 1-20 av 354 träffar

Läs en byggutbildning 

Vill du arbeta inom bygg och anläggning? Är du intresserad av att jobba som arbetsledare för byggprojekt eller med anläggning av infrastruktur? Vill du bli mätningsingenjör, anläggare, byggnadsingenjör, montör, svetsare eller mätningstekniker?

Det finns en mängd olika jobb för dig som är intresserad av byggbranschen, som är mer praktiskt lagd och vill utvecklas genom problemlösande uppgifter. Genom en byggutbildning lär du dig att planera, bygga och förvalta bland annat vägar, hus och industrianläggningar. En stor del i dagens bygg- och anläggningsbransch rör hållbarhet och gröna lösningar. Läs mer om några av alla yrken inom bygg och anläggning här.

God arbetsmarknad inom bygg och anläggning

På grund av stora pensionsavgångar bland 40- och 50-talister samt en grupp som förtidspensionerats finns en stor brist på arbetskraft inom bygg- och anläggningsbranschen. 

Golvläggare

En populär byggutbildning är utbildning till golvläggare. Som golvläggare arbetar du med att lägga mattor och golv av olika material som textil, linoleum eller parkett. Det är ett mycket omväxlande arbete eftersom det innebär att du möter många olika människor på de olika arbetsplatserna du har. Att ha en känsla för färg och form samt att du är socialt lagd är bra egenskaper att ha som golvläggare. En del golvläggare specialiserar sig på vissa typer av inriktningar, exempelvis på golv och väggar i våtrum och badrum.

Bygg, anläggning, fastighet

Byggutbildningar i Sverige

Byggutbildningar finns inom nästan alla skolformer. På universitet och högskolor kan du hitta byggutbildningar som byggingenjör, byggteknik, affärsutveckling och entreprenörskap inom byggsektorn eller varför inte fastighetsmäklarprogrammet. Om du inte vill läsa på universitet eller högskola finns det självklart andra alternativ. På folkhögskolor finns det exempelvis båtbyggarlinjer, båtrenoveringskurser och så vidare.

Byggutbildningar på yrkeshögskola

Det finns även YH-utbildningar inom bygg och anläggning. Dessa byggutbildningar innefattar ofta mycket praktisk kunskap. Både under lektionerna samt att du som student har en praktikperiod ute på ett företag, så kallat Lärande i Arbete (LIA). Du kan även läsa en yrkesutbildning. Det är framförallt utbildningar som exempelvis betongarbetare, golvläggare, murare, trädgård och plattsättare. Om du inte vill flytta från din hemkommun eller vill kombinera studier med arbete så finns det även distansutbildningar inom området. Valet är ditt!

Byggutbildningar utomlands 

Om du är ute efter att studera utomlands och vill hitta byggutbildningar har du även flera olika alternativ. När man ska studera utomlands kan man gå tillväga på lite olika sätt. Om du redan studerar vid ett svenskt universitet eller en högskola så kan du åka som utbytesstudent under en eller flera terminer.

Om du vill läsa en hel byggutbildning utomlands så kan du självklart även det. Då kan du antingen ta kontakt med en förmedlare av utlandsstudier, en så kallad agent, eller ansöka till skolan själv. Väljer du att ta hjälp av en utlandsagent hjälper de dig med allt från att hitta utbildning, ansökan och eventuellt visum samt boende. Väljer du att söka till en utländsk skola helt själv tar du helt enkelt kontakt med skolan frågar vilka regler som gäller kring ansökan. Oavsett hur du väljer att göra så kommer du att få en fantastisk upplevelse och ett minne för livet. 

Stort lycka till med dina studier!

Jämför
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 3 utbildningar inom kategorin Bygg / Anläggning som ges utomlands?
Videoreportage