Filtrera efter
Bibliotekarie
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-13 av 13 träffar
Annonser

Populära platser

Reportage inom Bibliotekarie

Vad är en bibliotekarie?

En bibliotekarie är ett yrke som är mycket mer än att läsa och sortera böcker. Som bibliotekarie är du en informationsspecialist och har stor kompetens inom att hantera och strukturera information. Det dagliga arbetat består vanligtvis av att organisera och söka tryckta och digitala medier. Förutom det är kritisk granskning av texter en stor del av arbetet för en bibliotekarie.

Bibliotekarieutbildning

Du som är intresserad att studera en bibliotekarieutbildning behöver inte vara orolig då det finns flera utbildningar i högskolor och universitet. Där kan du studera en kandidatexamen inom biblioteks-och informationsvetenskap.

Bibliotekarieutbildningar kan skilja sig från skola till skola men det finns gemensamma ämnen du kommer att få studera under utbildningens gång. Ett exempel på detta kan vara biblioteks-och informationsvetenskap.

Var kan jag arbeta efter en bibliotekarieutbildning? 

Efter utbildningen kan du arbeta i olika bibliotek som är statliga men även som ägs av företag. Beroende på vilken slags av bibliotek som du arbetar i kommer dina arbetsuppgifter se olika ut. Arbetar du exempelvis hos ett utbildningsbibliotek, det vill säga i en skola, kommer du att få mer pedagogiska uppgifter där fokus handlar om att stödja eller utveckla barn och ungdomars lärande.

Om du istället arbetar hos ett företagsbibliotek blir dina huvuduppgifter att tillgodose användarnas informationsbehov, att utbilda andra delar av organisationen och att systematisera den information som används.

Framtidsutsikter

En prognos från Saco visar att det råder balans i arbetsmarknaden för erfarna och nyexaminerade bibliotekarier.