Visar 1-20 av 759 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 759 träffar

Naturvetenskap

Med en naturvetenskaplig utbildning och som naturvetare har du chansen till ett varierat och motiverande arbete. Förutom de yrken som ligger inom det naturvetenskapliga ämnet finns även en mängd andra som inte är rent naturvetenskapliga. Journalist, utredare, VD och  politiker är bara ett fåtal exempel. Allt handlar om vilken inriktning du väljer på din naturvetenskapliga utbildning. De huvudsakliga ämnena inom naturvetenskap är biologi, data, fysik, kemi och matematik.

Naturvetare

Utbildningar inom naturvetenskap inriktar sig främst på hur organismer i vår omvärld hänger ihop. Utbildningarna ger träning i att förstå och tillämpa vetenskapliga metoder, problemlösning samt att se skillnaden på vedertagna fakta och lösryckta spekulationer. De kunskaper man skaffar sig under en naturvetenskaplig utbildning skapar exempelvis möjligheten att hitta bättre mediciner, förutsäga naturkatastrofer och förbättra miljön.

Naturvetare

En naturvetare är en naturvetenskapligt inriktad akademiker, men man kan även beskriva naturvetaren som en vetenskapsman i den bemärkelsen att utbildningen tränar studenten till att förstå och använda vetenskapliga metoder. Vidare kan alla som gått en utbildning inom naturvetenskap på ett universitet eller högskola kalla sig naturvetare. Som naturvetare arbetar man med miljö- och hälsofrågor med en mix av naturvetenskapen och juridiken. En stor del naturvetare arbetar på kommuners miljökontor där de jobbar med att informera om miljö- och hälsofråga och ser till att miljöbalkens lagar och bestämmelser följs.

För att bli naturvetare krävs det att du tar en examen inom något av de naturvetenskapliga ämnena. Ofta krävs förkunskaper utöver den grundläggande behörigheten. Genom att läsa ett naturvetenskapligt basår kan man komplettera sin gymnasiekompetens.

Utbildningar inom naturvetenskap i Sverige

Som du ser i vår lista här ovan finns det en hel del olika utbildningar som faller inom kategorin naturvetenskap. Ett tips är att du smalnar av din sökning genom att välja vilken utbildningsform du vill läsa. I Sverige har du möjlighet att läsa naturvetenskapliga utbildningar inom de flesta skolformer. Välj någon av utbildningsformerna här nedan för att se vilka utbildningar som finns under respektive form.

» Naturvetenskapliga utbildningar på universitet och högskola
» Yh-utbildningar inom naturvetenskap
» Folkhögskoleutbildningar inom naturvetenskap
» Naturvetenskap på Komvux
» Distansutbildningar inom naturvetenskap

Utbildningar inom naturvetenskap utomlands

Det finns även många olika naturvetenskapliga utbildningar utomlands. För att studera naturvetenskap utomlands kan du gå tillväga på lite olika sätt. Du som redan studerar på ett svenskt universitet eller en högskola kan åka som utbytesstudent under en eller flera terminer. Hör efter med skolan där du studerar idag för att höra mer om deras utbytesprogram.

Men du kan också läsa en hel naturvetenskaplig utbildning utomlands. Då kan du gå tillväga på två sätt. Om du vill åka på egen hand så tar du direkt kontakt med skolan och tar själv reda på hur det går till med ansökningar med mera.

Om du vill ha mer hjälp så tar du kontakt med en utlandsförmedlare. Utlandsförmedlaren hjälper dig med allt från att få kontakt med universitet till att ansökan och sedan även eventuella visumfrågor samt boende.

» Naturvetenskapliga utbildningar utomlands

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 15 utbildningar inom kategorin Naturvetenskap som ges utomlands?