Filtrera efter
Förberedande studier
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 208 träffar
1
2
3
4
...
11
Annonser

Populära platser

Reportage inom Förberedande studier

Förberedande studier

Läs en förberedande utbildning - få grundläggande behörighet

Det finns en rad olika förberedande utbildningar som introducerar dig till högre studier och som även fungerar som behörighetskomplettering. 

Läs upp eller komplettera dina betyg på komvux

Du kan gå en förberedande utbildning på komvux där du läser in grundläggande behörighet om du saknar svenska, matematik eller engelska. Du kan också komplettera dina betyg med andra ämnen som du saknar helt.

Läs upp dina betyg på folkhögskola

Om du inte har gått klart gymnasiet och behöver läsa en förberedande utbildning inför ansökan till högre studier kan allmän kurs på folkhögskola vara ett bra alternativ. På allmän kurs kan du läsa in motsvarande gymnasiekompetens och grundläggande behörighet för att studera vidare. Längden på dina studier baseras på tidigare kunskaper och vad du har för mål med dina studier. Du kan studera ett, två eller tre år.

Skillnad mellan att studera en förberedande utbildning på komvux och folkhögskola

Det som skiljer komvux och allmän kurs på folkhögskola från varandra är att på allmän kurs kan du bara läsa in gymnasiegemensamma ämnen som till exempel svenska, matematik och engelska. Du kan alltså inte läsa andra kurser, utan måste då läsa dessa genom komvux. Samtidigt som du läser in betyg på allmän kurs kan du även fördjupa dig i ett ämne som du gillar som till exempel idrott, drama och livsåskådning.

Förbered dig inför högre studier med tekniskt basår

Om du vill skaffa dig en teknisk utbildning men saknar behörighet som krävs så kan du gå en förberedande utbildning i form av ett tekniskt basår. Att studera ett tekniskt basår är ett effektivt sätt att komplettera din behörighet så att du kan söka exempelvis civilingenjörsutbildningar.

Under två terminer läser du motsvarande Matematik 3 och 4, Kemi 1 samt Fysik 1 och 2. Du får på så vis den kompetens du behöver för att uppfyller kraven för att börja en teknisk utbildning på universitet eller högskola. Du kan läsa tekniskt basår på många olika orter runt om i landet.

Förberedande utbildning - naturvetenskapligt basår

Om du vill plugga naturvetenskap på högskola eller universitet men saknar behörighet finns det ett förberedande program, ett naturvetenskapligt basår. Under termin 1 läser du Biologi 1, Fysik 1, Kemi 1 och Matematik C. Termin 2 läser du Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4.