Utbildning till automationsingenjör

Är du intresserad av programmering och design? Som automationsingenjör ligger ditt fokus på framsteg och en ständig utveckling av tillverkningsprocessen. Vare sig du vill jobba inom ett energi-, teknik- eller fastighetsbolag. Automationsingenjör är ett framtidsyrke - hitta din utbildning nedan!
Filtrera efter
Automationsingenjör
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 21 träffar
1
2
Annonser

Fler kategorier inom Automationsingenjör

Populära platser

Reportage inom Automationsingenjör

Vad gör en automationsingenjör? 

En autonomationsingenjör är en specialist som arbetar med att utveckla och underhålla autonoma system, vilket innebär system som kan fungera självständigt utan mänsklig inblandning.  Som automationsingenjör jobbar du inom process- och tillverkningsindustrin med att programmera, installera och underhålla automatiserade system. Ytterligare arbetsuppgifter som en automationsingenjör har är att hitta och utveckla nya tekniska lösningar för automatisk styrning och göra felsökningar med hjälp av olika testprogram. 

Så utbildar du dig automationsingenjör 

Om du har funderat på att utbilda dig till automationsingenjör kan du välja mellan att gå en högskole-/universitetsutbildning eller yrkesutbildning. 

Studera till automationsingenjör på universitet  

Om du vill läsa till automationsingenjör på universitet kan du välja mellan att studera till civilingenjör med inriktning inom teknik, automation eller maskinteknik, eller studera en högskoleingenjörsutbildning. 

Om du väljer att plugga en högskoleingenjörsutbildning inom automationsteknik, omfattas utbildningen av tre års heltidsstudier (180 hp). För att du ska kunna studera till automationsingenjör på universitet krävs det att du har grundläggande behörighet samt godkända betyg i Fysik 2 eller Fysik B, Kemi 1 eller Kemi A och Matematik 3C eller Matematik D. Under utbildningens gång får du läsa bland annat kurser inom elektroteknik, matematik och energiteknik.  

Är du däremot intresserad av att gå en civilingenjörsutbildning med inriktning inom teknik, automation eller maskinteknik, ligger utbildningsperioden på 300 hp vilket motsvarar fem års heltidsstudier. För att du ska bli behörig till utbildningen krävs det att du har fått godkända betyg inom Matematik 4/Matematik E, Fysik 2/Fysik B, Kemi 1/Kemi A, Engelska 6/Engelska B samt Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2/Samhällskunskap B.  

Studera till automationsingenjör på yrkeshögskola  

Studier till automationsingenjör på yrkeshögskola omfattas av två års heltidsstudier och kräver att du har en fullständig gymnasieexamen (minst 2 250 p) samt minst betyget E i Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B).  Efter en avslutad utbildning får du en yrkeshögskoleexamen som ingenjör inom automationsteknik.  

En utbildning till automationsingenjör passar dig som: 

  • Har en god problemlösningsförmåga. Som automationsingenjör kommer du att arbeta mycket med att felsöka olika problem som uppstår, därmed är det bra om du gillar att lösa olika problem och tänka logiskt.  
  • Är bra på att organisera ditt arbete. En viktig del av arbetet som automationsingenjör är att ha ansvar över planering, genomförande och utvärdering av sina arbeten, därmed underlättar det arbetet om du har en god organisationsförmåga.  
  • Kan ta egna initiativ. I och med en stor del av automationsingenjörs arbete handlar om att ta hand om driftstopp och störningar som uppstår, är det viktigt att kunna hoppa in i arbetet fort och ta egna initiativ till att analysera och åtgärda orsakerna till problemen.