Visar 1-20 av 37 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 37 träffar
1
2

Fordonsteknik

Läs en utbildning inom fordonsteknik

Du kan studera en utbildning inom fordonsteknik på högskola och universitet, Yrkeshögskola eller på komvux. Om du läser en Yh-utbildning är den ofta mer praktisk inriktad än en universitets- eller högskoleutbildning.

På universitet och högskola är utbildningarna inom fordonsteknik specialiserade och ges på avancerad nivå. Exempel är specialisering inom maskinteknik (civilingenjörsutbildningar) eller inom flygmaskinteknik. 

Exempel på Yh-utbildningar inom fordonsteknik är:

  • Servicetekniker
  • Tågtekniker
  • Fordonstekniker

En Yh-utbildning inom fordonsteknik innehåller både teori och praktik. Tanken med en Yh-utbildning är att den ska förbereda dig inför att jobba direkt efter dina studie samt svara på det behov som finns på arbetsmarknaden. 

Efter en utbildning inom fordonsteknik

En vanlig arbetsplats inom fordonsteknik är fordonsverkstäder. Du kommer att träffa många kunder under dagarna så det är viktigt att du gillar kontakt med människor, har servicekänsla och är noggrann.

Vad innebär det att jobba inom fordonsteknik? 

Att arbeta inom fordsonsteknik kan innebära en rad olika yrken, såsom fordonsmekaniker eller billackerare. Det innebär i det stora hela att du kommer att utföra felsökningar, reparationer och utföra service på bilar och andra tunga maskiner. En viktig arbetsuppgift är att kontrollera fordon och maskiner så att de uppfyller de säkerhets- och miljökraven som finns för just dem.

Som fordonstekniker/-mekaniker blir du en nyckelperson inom service, underhåll, utveckling och felsökning. Det är en utbildning för dig som har ett stort fordonsintresse.

Yrken som erbjuds inom fordonsteknik är bland annat:

  • Bilskadereparatör
  • Fordonslackerare
  • Mekaniker av bil, buss, lastbil eller flyg
  • Mekaniker på maskiner som exempelvis hjullastare och grävmaskin
  • Maskintekniker

Som fordonsmekaniker kan du exempelvis arbeta med hybridteknik, hydraulik, felsökning och miljö.

Vilka är framtidsutsikterna?

Fordonsbranschen är högt belastad vilket gör att det alltid finns behov för yrkeskunniga. Tänk på att det för vissa yrkesområden, exempelvis billackerare, ofta krävs B-körkort.

Jämför dina favoriter