Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Visar 1-20 av 58 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 58 träffar

Vad är automation?

Automation betyder att det är maskiner eller teknik som utför ett arbete - ett exempel är väderkvarnar där man låter vinden driva kvarnen - ett arbete som annars skulle vara väldigt fysiskt krävande för en människa. Automation är ett område med tydlig koppling till IT, elektronik, ekonomi, människa/maskin och miljö. Automationssystem idag är betydligt mer komplexa än exemplet väderkvarnen och hanterar stora datanätverk, visualisering av processinformation i realtid, simulering etcetera. Automation kräver därför förståelse för teknik och miljö, men även ekonomi och beteende. 

Man kan dela in automation i fyra olika stora områden: 

  • processautomation
  • verkstadsautomation
  • industriautomation 
  • fastighetsautomation

Områdena överlappar och interagerar dock ofta med varandra. När du arbetar med automation jobbar du bland annat med 

Automationsutbildning

Samhället är i ständig utveckling - maskiner och teknik har underlättat vår vardag för varje år som går. Men utvecklingen tar aldrig slut och därför behöver samhället fler personer som är kunniga inom automation. På grund av detta finns det gott om utbildningar runtom i landet. Du kan läsa en automationsutbildning vid högskola/universitet, yrkeshögskola, som yrkesutbildning och på komvux. Automation är ett brett ämne och du kan inrikta dig i olika ämnesområde. Du kan exempelvis studera:

  • Automationsingenjör
  • Automationstekniker
  • Fastighetsautomation

Du som vill studera automation på högskola/universitet har även möjlighet att studera på avancerad nivå och ta en masterexamen i automation. 

Vad kan jag arbeta med?

Efter att du gått en automationsutbildning kan du - beroende på vilken utbildning du gått - till exempel jobba som automationstekniker och automationsingenjör. 

Jämför dina favoriter