Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Inga recensioner än

Systemvetenskap: samhällets digitalisering, kandidatprogram

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2023

  • Klassrum
  • Göteborg

Om utbildningen

Programmet förbereder dig för att designa, organisera och leda samhällets digitalisering. Som systemvetare vid Göteborgs universitet får du en grundläggande och bred förståelse för utveckling och införandet av informationssystem med fokus på verksamhetsförändring. Du utvecklar förmågan att analysera och påverka hur digital teknik, organisation och ekonomi samspelar. Våra nära samarbeten med lokalt näringsliv, internationell industri och offentlig sektor ger dig många olika karriärvägar och gör dig till en brygga mellan olika yrkesgrupper.

Programinnehåll

Kandidatprogrammet i systemvetenskap är en samhällsvetenskaplig utbildning med fokus på digitaliseringens omvandlande kraft i samhället. Är du intresserad av hur människor och organisationer kan dra nytta av denna kraft för ett hållbart samhälle? Då skall du läsa systemvetenskap.

Som systemvetare fungerar du som en länk mellan människa, organisation och teknik och du förstår hur digitala lösningar kan användas för innovation och verksamhetsutveckling. Du kan analysera, modellera och designa system men framför allt leder och förändrar du organisationer, med hjälp av informationssystem. Du koordinerar och samarbetar ofta med andra yrkesgrupper och användare. Du har kunskapen och förmågan att designa informationssystem som är flexibla och som underlättar innovation för att på så sätt bidra till en hållbar digitalisering.

I programmet får du lära dig hur digital teknik påverkar olika branscher och sektorer, och hur organisationer behöver utveckla sin verksamhet med hjälp av digitala lösningar för att stå sig i en internationell konkurrens. Digital teknik kan till exempel vara artificiell intelligens, blockkedjor, moln-tjänster, Internet of things eller mjukvarurobotar. Utbildningen inleder med ett fokus på grundläggande programmering, människa-datorinteraktion och projektarbete tillsammans med regionala organisationer. Under andra året studerar du effekterna av grundläggande artificiell intelligens för att sedan allt mer fokusera på hur organisationen, dess ekonomi och styrning bör utformas för att maximera nyttan av den digitala tekniken. Andra delen av år två och första delen av år tre fördjupar du dig inom ämnen som ger dig en systemvetenskaplig spetskompetens som du själv väljer.

Vi erbjuder en relevant utbildning genom att i undervisningen genomföra projektarbeten i nära samarbete med industri och offentlig sektor. Genom vår världsledande forskning om digital innovation kan vi erbjuda ett innehåll inom forskningens absoluta framkant. Här ges du möjlighet att bli den konsult, projektledare, affärs-/verksamhetsutvecklare eller förändringsledare som samhället letar efter.

Undervisningsform

Undervisningen ges på campus Lindholmen och vi strävar efter att använda digitala lösningar i så stor utsträckning som möjligt inom programmet.

Studietakt: Heltid

Tid: Dagtid

Språk: Programmet ges i huvudsak på svenska, men delar av undervisningen ges på engelska. Stora delar av litteraturen är på engelska.

Efter studierna

Programmet förbereder dig för både jobb och vidare studier. Arbetsmarknadens nuvarande läge med en stor efterfrågan gör det inte självklart att studera vidare. Våra studenter tillhör de mest eftertraktade, och väljer ofta att börja sina karriärer i något av de bolag eller organisationer som de mött under utbildningen. Det kan exempelvis röra sig om branscher som tillverkning (SKF, AB Volvo), fordon (Volvo Cars, Zenuity) eller läkemedel (Astra Zeneca), men även mer digitalt intensiva industrier som mjukvarubolag (Microsoft, Google) och finans (Collector, Klarna). Många studenter påbörjar även sin karriär inom konsultnäringen (McKinsey, Accenture), eller inom offentlig sektor.

Om man vill studera vidare efter programmet är du väl förberedd för högre studier. Hos oss kan du läsa det internationella masterprogrammet Digital Leadership. Institutionen erbjuder även ett internationellt masterprogram i kommunikation, och vid fakulteten finns ett masterprogram i interaktionsdesign.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights