Filtrera efter
Musik / Sång / Musikproduktion
Utbildningstyp
Plats
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 251 träffar
1
2
3
4
...
13
Annonser

Artiklar inom Musik / Sång / Musikproduktion

Populära platser

Reportage inom Musik / Sång / Musikproduktion

Musik

Vill du jobba i musikbranschen? Läs en musikutbildning!

Musikbranschen är en bred bransch där många typer av kunskaper efterfrågas. Sverige har under en lång period varit en av de världsledande nationerna vad gäller export av musik, både i form av artister och musikproduktion. Du som är intresserad av att läsa en utbildning inom musik har en hel del att välja mellan.

Bli musiker

Som musiker kan du inrikta dig på sång, särskilda instrument, komponerande, pedagogiskt arbete och massa fler saker. Gemensamt för musikeryrket är att man sjunger eller spelar ett eller flera instrument. Det finns otroligt många olika musikstilar att välja bland, några exempel är jazz, blues, rock, pop, dansband, house, country, svensk folkmusik och massa, massa fler.

Om du vill bli musiker kan en utbildning vid Musikhögskolan vara något för dig. För att komma in på en utbildning inom musik krävs ofta grundläggande behörighet samt förkunskaper i musik. De sökande antas genom ett antagningsprov som både prövar praktiska färdigheter och teoretiska kunskaper.

Som musiker kan det var ganska svårt att livnära sig helt på musiken. Som yrkesmusiker kan du därför kombinera ditt musikerjobb med något annat, exempelvis musiklärare inom din specialitet. Det finns en del privat- och allmänfinansierade institutioner som erbjuder musiker fast anställning. Framförallt operahus, teatrar, universitet och den kommunala musikskolan.

Om du har ett stort musikintresse som du vill utveckla så är studier på folkhögskola ett bra alternativ. På folkhögskolor träffar du andra med samma intresse och får chans att fördjupa dig inom musiken samtidigt som du förbereder dig för högre studier vid till exempel Musikhögskolan. En vanlig musikutbildning på folkhögskola är Musiklinjen som erbjuder flera olika inriktningar.

Musikproducent

För dig som inte vill bli musiker men ändå jobba med musik finns andra yrken i musikbranschen. Det finns till exempel högskoleutbildningar inom musikproduktion, bland annat som leder fram till yrket musikproducent. Musikproducent är den som har ansvar för en musikinspelning, både konstnärligt och hur resultatet ska låta, men även rent administrativt. Inom vissa andra elektroniska genrer innebär det ofta att musikproducenterna även är kompositör till musiken.

Låtskrivare eller kompositör

Du kan också jobba som kompositör, komponist eller tonsättare som är den personen som komponerar musik. Tonsättare eller komponist är den normala titeln inom konstmusik, eftersom alla toner där sätts exakt. Inom andra sorters musik benämns upphovsmannen vanligtvis kompositör, medan skapare av pop- och rockmusik även kallas låtskrivare.