Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Bebyggelseantikvariskt program

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-15
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-15
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 2024-04-15

Om utbildningen

Bebyggelseantikvariskt program riktar sig till dig som tycker att det är spännande med bebyggelsefrågor och vill arbeta med hållbar förvaltning och utveckling av befintliga byggnader och landskap. Som bebyggelseantikvarie analyserar du bebyggelsens historiska lager och medverkar till klok hushållning och nyanvändning av resurser. Utbildningen är yrkesinriktad och ger dig gedigen antikvarisk kompetens.

Om utbildningen

Programmet ger teoretiska och yrkesförberedande kunskaper till dig som vill arbeta med hållbar förvaltning och utveckling av befintliga byggnader och landskap. Som bebyggelseantikvarie bidrar du till samhällsplaneringen genom att analysera bebyggelsens historiska lager och medverka till klok hushållning och nyanvändning av resurser. Under utbildningen lär du dig om olika tiders arkitekturstilar och byggnadstekniker. Du lär dig också om landsbygdens och stadsbebyggelsens utveckling och hur den byggda miljön hör samman med samhällsförändringarna i tid och rum. Du får också träna på att undersöka byggnader och miljöer utifrån olika källmaterial och studerar olika former av bevarandestrategier och vårdinsatser. Genom praktiskt arbete tränas du i fysiska planeringsprocesser samt att reflektera över hur kulturarv skapas, definieras och används i olika sociokulturella sammanhang.

Efter studierna

Som bebyggelseantikvarie arbetar du med antikvarisk rådgivning, att ta fram kulturhistoriska kunskaps-, planerings- och beslutsunderlag för samhällsplanering samt för kulturmiljö- och byggnadsvård. Du kan också får arbeta med att skriva informationsmaterial och att ge råd och delta i olika planeringsprocesser. Våra tidigare studenter arbetar i offentlig verksamhet på kommuner, museer och länsstyrelser eller i den privata sektorn hos arkitekt- och konsultföretag. Flera av våra tidigare studenter driver egen verksamhet. Efter kandidatexamen kan du också läsa vidare på masterprogrammet i kulturvård vid Göteborgs universitet.

Sök bebyggelseantikvariskt program: www.gu.se/studera/hitta-utbildning/bebyggelseantikvariskt-program-n1bba

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights