Visar 1-20 av 135 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 135 träffar
1
2
3
4
...
7

Kulturstudier - Hitta rätt utbildning för dig

Kulturstudier – Hitta rätt utbildning för dig

En friare och mer kreativ vardag är en dröm för många. Genom att läsa kulturstudier kan du nå dit! Det kan vara hård konkurrens om både utbildningsplatser och jobb men låt inte det stå ivägen för din dröm. Om du är envis och beredd att ta i når du dit du vill.

Efter dina kulturstudier väntar många typer av jobb. En del arbetar i ett team i en produktion, till exempel skådespelare i en teateruppsättning eller filmproduktion. Andra arbetar ensamma, exempelvis författare, översättare och bildkonstnärer.

Bred arbetsmarknad efter dina kulturstudier

Efter kulturstudier kan du vara verksam inom flera olika sektorer. Många arbetar som kulturförmedlare och kultursekreterare inom kommuners och områdens kulturella verksamhet. Denna bedrivs oftast inom kulturförvaltningar men man kan också arbeta inom studieförbund, kulturstiftelser och andra organisationer inom den privata sektorn.

Det är inte helt ovanligt att de som studerat t.ex. latin eller filosofi hamnar på oväntade arbetsplatser inom näringslivet eller den privata sektorn. Kulturstudier kan ta dig överallt!

Att läsa kulturstudier idag syftar inte bara till att i framtiden bli konstnär utan också till att göra sig medveten om och skaffa sig medel att genomskåda, formulera och undersöka. Det finns många ingångar och möjligheter för dig som är intresserad av kulturstudier.

Kulturstudier – Allt från masterprogram till komvuxkurser

Det finns många olika sätt att läsa kulturstudier i Sverige idag. Inom begreppet finns allt från masterprogram i kulturhistoria till kurser i filosofi på gymnasial nivå. Vad du vill läsa är helt upp till dig. Utbildningar i kulturvetenskap handlar om att skaffa fördjupande förmågor att förstå kultur. Du lär dig att analysera och förstå kulturella element i samhället. Kulturvetenskap berör också områden som socioekonomiska betingelser, identitetsfrågor och maktstrukturer i samhället.

Utbildningar inom filosofi ger dig möjlighet att behandla stora frågor om kunskapens möjlighet och verklighetens natur. Du lär dig tänka självständigt och analytiskt kring filosofins roll i samhället, kulturen och ditt eget privatliv. Att läsa filosofi är en bra grund för dig som är intresserad av större frågor.

Under 1990-talet ökade möjligheten att läsa kulturstudier i Sverige ökat markant, men på senare år har området vidgat sig ytterligare. Idag är gränserna mellan konstnärsstudier, kulturstudier, mediestudier och designstudier ganska otydliga och många högskoleutbildningar slår sig in på utbildningsmarknanden inom det nya, vidgade området.

Kulturstudier för dig som vill plugga utomlands

Du som vill åka iväg och studera utomlands har också många olika kulturstudier att välja bland. Om du vill åka utomlands och studera så kan du gå tillväga på lite olika sätt. Om du idag studerar på en svensk högskola eller ett universitet så kan du åka som utbytesstudent. För att åka som utbytesstudent så tar du kontakt med din skola så hjälper de dig.

Om du vill läsa en hel utbildning inom kulturstudier i ett annat land så kan du göra det via en utlandsförmedlare, en så kallad agent. Agenten hjälper då till med allt från början till slut. Som exempelvis att hitta skola och utbildning samt hur man söker dit. Om du kommer in på den utbildning du valt så hjälper de även till med saker som att hitta boende och ordna med eventuellt visum. 

Du som vill ha en större utmaning kan även söka till en skola helt på egen hand. Du kallas då för en free-mover student. När du söker på egen hand så får du själv ta reda på vad som gäller med allt. Du får ta reda på vilka regler som gäller och hur du gör med din ansökan.

Oavsett hur du väljer att göra så kommer du som har studerat kultur utomlands ha en upplevelse för livet och du kommer lära känna människor över hela världen.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 8 utbildningar inom kategorin Kultur / Filosofi som ges utomlands?