Utbildningar inom humaniora

Är du intresserad av människans utveckling i samhället?

Vill du läsa en humanistisk utbildning med inriktning på människans handlande, historia, kultur och kommunikation? Då passar en utbildning inom humaniora perfekt för dig. Här nedan ser du flera olika typer av utbildningar i kategorin.
Visar 1-20 av 378 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 378 träffar
1
2
3
4
...
19

Intresserar du dig för människan i samhället?

Utbildningar inom humaniora kan sammanfattas som läran om människan och dess utveckling i ett samhälle, som blir allt mer invecklat. Humaniora innefattar ämnen som historia, genusvetenskap, kultur, etnologi och filosofi. I utbildningen  och ser närmare på människans utveckling, hur vi som individer har utvecklats från förhistorisk tid fram till idag. Det är till en stor fördel om du har intresse för analys, litteratur och granskning då utbildningen i stora delar innefattar det.

Vad finns det för utbildningstyper?


Universitet och högskola

Det finns olika utbildningstyper inom ämnet humaniora, du kan välja att antingen studera på universitet eller högskola. Du kan välja mellan att läsa ett sammansatt program eller läsa flera fristående kurser beroende på vilka humanistiska ämnen du är mest intresserad av. Utbildningen resulterar slutligen i en kandidatexamen. För dig som vill fördjupa dina kunskaper ytterligare kan du läsa till en master.

Folkhögskola

Är du över 20 år har du möjlighet att söka dig till vuxenutbildningar. Det som utmärker folkhögskolorna är att du kan ta igen de kunskaper du saknar från grundskolan eller gymnasiet. Där har du möjlighet att lägga upp en plan med hjälp av en studievägledare och läsa de kurser du önskar. Dessa utbildningar kan du antingen läsa i din hemkommun, på distans eller på en privat vuxenutbildning.

Vad kan du arbeta med efter utbildningen?

Yrken som är populära efter en utbildning inom humaniora är skribent med fokus på människans kultur och historia, debattör, bibliotekarie eller utredare. När du arbetar som skribent producerar du alla möjliga texter, allt från instruktioner till poesi. Idag har yrkesrollen en större omfattning än förr i tiden då rollen mestadels innefattade krönikor och debattartiklar. En debattör är en person som kan debattera för sin sak - hen är verbalt samt intellektuellt kunnig i sitt ämne.

När du arbetar som utredare samlar du in fakta om ett specifikt ämne, som sedan sammanställs och fungerar som ett underlag som du sedan kan dra olika slutsatser ifrån. Utbildningen har flera fördelar; du kommer att besitta en gedigen analytisk förmåga, lära dig mer om kommunikation och inneha kritiskt tänkande. De fördelarna ger dig en stabil grund i de flesta yrken.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 12 utbildningar inom kategorin Humaniora som ges utomlands?