Utländsk studiebakgrund
Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.
Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!
Sök bland besvarade frågor
Senaste frågorna inom Utländsk studiebakgrund
Thanks in advance for your reply.
Svar:
Hi,
You are welcome to ask any questions publicly here but I would recommend that you ask the schools you are interested in about specific questions. I can also recommend Studyinsweden.se which is run by the Swedish Institute, a public agency in Sweden.
Sincerely/ Petra, Career Counselor
Svar:
Hej!
På Studentum.se har vi samlat tusentals eftergymnasiala utbildningar. Tyvärr har vi ingen papperskatalog innehållandes olika utbildningar. Vi har dock en tidning, Studentumguiden, som vi kan skicka till dig utan kostnad om du är intresserad. Denna innehåller artiklar och intressanta reportage om utbildning.
Om du hittar en utbildning på sajten som du är intresserad av, kan du med fördel fylla i en intresseanmälan. Då kontaktar skolan dig med mer information om den specifika utbildningen samt svarar på eventuella frågor du uppgett.
Vänligen,
Emma
Tack!
MVH Mikael Andersson
Svar:
Hej Mikael!
Med "grundläggande behörighet" menas att man har den behörighet som krävs för att få studera på exempelvis högskola och universitet. Man får grundläggande behörighet genom att ha avslutat ett program på gymnasiet och blivit godkänd på de flesta kurserna.Viktigast är kärnämnena, det vill säga matte, svenska och engelska.
Om du inte har grundläggande behörighet, så måste du komplettera innan du kan påbörja högre studier. Kompletterar gör du enklast på kommunal vuxenutbildning (komvux) eller på folkhögskola.
Det finns också något som heter "särskild behörighet". Detta handlar oftast om att du måste ha läst vissa specifika gymnasiekurser. Men det kan också innebära krav på arbetslivserfarenhet eller att du redan har läst en annan, mer grundläggande utbildning på högskolan.
Jag hoppas att jag var tydlig nog i mitt svar!
Vänliga hälsningar,
Emma